Prečo vždy v lete niekoľkonásobne stúpa záujem o slnečné kolektory?

0
916

Prečo vždy v lete niekoľkonásobne stúpa záujem o slnečné kolektory? Lebo páliace slnko na seba upozorňuje ako bezplatný zdroj energie a ľudia sa viac zamýšľajú nad tým, ako by to mohli využiť. Navyše v horúcich dňoch stúpa spotreba teplej vody na sprchovanie a každému pripadá nelogické platiť za ohrev vody konvenčnými zdrojmi, keď slnko v prírode vodu ohrieva zadarmo. A ešte sú tu bazény a kúpaliská… Majitelia bazénov vedia, aké obrovské náklady si vyžaduje zohrievanie vody v bazénoch. Elegantným riešením je ohrev vody v bazénoch slnečnými kolektormi. Slnečné kolektory tak predlžujú kúpaciu sezónu v otvorených bazénoch až na 5 mesiacov.

Pri krytých bazénoch môžu pomáhať s ohrevom aj dlhšie obdobie a slnečné kolektory dokonca dokážu ohrievať vodu čiastočne aj v zamračených dňoch. Aj verejné kúpaliská, ktoré ohrievajú vodu slnečnými kolektormi, sú dobrými propagátormi využívania slnečnej energie. Najstarším je kúpalisko vo Zvolene- Neresnici, kde sa kolektory zo Žiaru nad Hronom namontovali už pred troma desiatkami rokov. V posledných 10 rokoch sa zvýšil počet horúcich a tropických dní a slnečné kolektory prestali byť módou, ale sú už reálnou alternatívou, ako ušetriť za teplo a teplú vodu.

Riaditeľ najväčšieho slovenského výrobcu slnečných kolektorov-THERMO|SOLARU Žiar, s. r. o., Žiar nad Hronom Alfréd Gottas k tomu hovorí: ,,Jedným z najlepších technických riešení, ako si zabezpečiť počas celého roka dostatok teplej vody a tepla, je kombinácia slnečných kolektorov a tepelného čerpadla. Naša firma prišla s takouto kombináciou už pred tromi rokmi najprv pre nemecký trh a predvlani aj slovenský a český. Ide o unikátny Duo-Systém, úspešne spájajúci ploché vákuové kolektory typu TS 400 s malým tepelným čerpadlom. Tento systém v optimálnych podmienkach dokáže celoročne zabezpečiť nízkoenergetický dom teplom. Vykurovací systém Duo–Plus pozostáva zo 6 ks vákuových kolektorov TS 400, tepelného čerpadla s výkonom 2 (3) kW, dvoch akumulátorov tepla a malého zemného kolektora špirálového typu v tvare koša. Tento systém je vhodný hlavne pre vykurovanie energeticky úsporných domov. Solárne systémy spolupracujúce s tepelnými čerpadlami majú vyššie energetické zisky, využívajú sa celoročne a môžu slúžiť nielen na prípravu teplej vody, ale aj na podporu vykurovania a ohrev bazénovej vody.“

Dodáva, že či sa už zákazník rozhodne pre kombináciu tepelného čerpadla so slnečnými kolektormi, alebo len pre samotné kolektory, ušetrí na ohreve vody nemalé finančné prostriedky.

,,V našich zemepisných šírkach môže svojmu majiteľovi solárna zostava ušetriť 50 až 60 % z ročných nákladov za energie potrebných na prípravu teplej vody. Je to v závislosti od množstva spotrebovanej teplej vody. Napríklad pre 4-člennú domácnosť so spotrebou 160 l teplej vody za deň odporúčame solárny systém s cca 6 m2 kolektorovej plochy a 300 l solárnym bojlerom. Okrem čerpadlovej jednotky s poistným ventilom a spätnými klapkami, takýto systém obsahuje elektronickú reguláciu, expanznú nádobu, nosnú konštrukciu na kolektory, potrubia s tepelnou izoláciou, odvzdušňovacie zariadenia a potrebné množstvo drobného inštalačného materiálu,“ konštatuje A. Gottas.

Upozorňuje aj na to, že na prikurovanie je potrebné urobiť energetickú bilanciu a na základe jej výsledku navrhnúť počet kolektorov. S prikurovaním je zmysluplné uvažovanie v domoch s malými tepelnými stratami, nesmú byť vyššie ako normou predpísané maximum pre novostavby. Je nevyhnutné použiť nízkoteplotný vykurovací systém, napr. podlahové alebo stenové kúrenie. Z dôvodu pracovných teplôt a tlakov vyskytujúcich sa v solárnom systéme, sa smú používať len kovové potrubia.

THERMO|SOLAR Žiar, s. r. o., Žiar nad Hronom nie je iba výrobcom slnečných kolektorov. Pre zákazníkov dodáva a montuje aj ďalšie zariadenia na využitie OZE. V slovenských podmienkach sa z OZE pre domácnosti najviac osvedčili termické slnečné kolektory na výrobu teplej vody, prípadne ich kombinácia s tepelnými čerpadlami a v posledných rokoch aj fotovoltické panely na výrobu elektrickej energie. THERMO|SOLAR Žiar poskytuje na svojich webových stránkach www.thermosolar.sk potenciálnym zákazníkom aj poradenskú službu.

Spoločnosť THERMO/SOLAR Žiar s. r. o., Žiar nad Hronom sa, ako jeden z mála svetových výrobcov termických slnečných kolektorov, môže pochváliť vyše 35-ročnou praxou potvrdenou životnosťou svojich výrobkov. Za túto dobu sa investované finančné prostriedky majiteľovi solárneho systému  niekoľkonásobne vrátia na úsporách energií.