Poznáme víťazov súťaže malých dizajnérov hračiek IKEA

0
1297

Už druhý rok za sebou sme vyzvali deti, aby navrhli špeciálnu limitovanú kolekciu plyšových hračiek. V krajinách po celom svete deti vytvorili vskutku kreatívne návrhy, do súťaže sa celkovo zapojilo 52 000 kresieb. Z vybraných kresieb sa teraz stane špeciálna limitovaná kolekcia plyšových hračiek, ktorej predaj sa začne v obchodných domoch IKEA na celom svete ako súčasť novej Kampane IKEA pre dobrú vec, ktorá je zameraná na podporu práv detí na hru.

Zo všetkých úžasných obrázkov porota vybrala desať víťazov, detí vo veku od 5 do 9 rokov. Bola medzi nimi aj kresba šesťročného Lukáška z českého Kladna. Lukáš pôvodne prišiel do obchodného domu IKEA Zličín s nápadom, že bude kresliť raketu. Na mieste však zmenil názor a vznikol obrázok s pruhovaným farebným vtáčikom s dvoma hlavičkami, ktorý svojou originalitou zaujal i odbornú porotu v celosvetovej konkurencii.

Okrem českého víťaza pochádzajú ostatné návrhy z Thajska, Indonézie, Španielska, Hongkongu, Egypta, Fínska, Francúzska, Turecka a Kanady. Bodil Fritjofsson, vývojárka výrobkov pre Detskú IKEA, sa k desiatim finálnym kresbám vyjadrila nasledovne: „Zistili sme, že ide o skutočných dizajnérov! Svet nebude mať núdzu o budúcich potenciálnych umelcov a návrhárov, niektoré kresby boli naozaj umeleckými dielami. Táto aktivita dáva deťom možnosť, aby boli kreatívne a nakreslili si svoju vysnívanú hračku, čo podnecuje ich fantáziu.“

Víťazné návrhy sú nápadité a vtipné. Hlavné kritériá pri výbere boli tie, aby kresbička bola neobyčajná, aby skutočne vznikla len na základe detskej fantázie a mala jedinečné vyjadrenie. Dostali sme tisícky nádherných návrhov z celého sveta. „To číslo je vynikajúce! Tvorivosť je univerzálna záležitosť a zdá sa, že deti zo všetkých krajín sa inšpirujú podobnými tvormi – dinosaurami, vtákmi a príšerkami. Ide naozaj o zaujímavé výtvory – s tými ich žmurkajúcimi očami, nohami, ktoré chodia dopredu aj dozadu, a inými zázračnými vlastnosťami. Deti skutočne čerpajú inšpiráciu z vlastnej hlavy a nič nekopírujú.“ komentuje výtvory detskej fantázie Bodil Fritjofsson.

Za každú plyšovú hračku predanú v období od polovice novembra až do decembra 2016 venuje IKEA Foundation 1 euro na podporu práv detí na hru, rozvoj a zábavu v najzraniteľnejších komunitách sveta.