Pomôžte nám navariť štedré Vianoce pre ľudí bez domova

0
1058

Vianočné sviatky sa u nás spájajú s mnohými krásnymi zvykmi a tradíciami. Typickým príkladom je kapustnica. Je súčasťou vianočnej večere v mnohých domácnostiach. Avšak nie každý bude môcť sadnúť si spolu s rodinou k štedrovečernému stolu. Mnohí ľudia na ulici prežívajú obdobie Vianoc veľmi emocionálne a samota, či beznádejnosť ich situácie na nich dolieha oveľa silnejšie ako počas ostatných dní roka.

Odhaduje sa, že v Bratislave žije viac ako 5 000 ľudí bez domova. Depaul Slovensko prevádzkuje nízkoprahovú nocľaháreň sv. Vincenta de Paul ako aj dva útulky (sv. Lujzy de Marillac a sv. Vincenta) práve pre ľudí, ktorí prišli o svoj domov. Nocľaháreň, v ktorej prespáva denne viac ako 170 ľudí, bude špeciálne počas vianočných sviatkov prístupná celý deň. Aj týmto spôsobom sa už tradične snaží Depaul Slovensko spríjemniť svojim klientom tento čas, priniesť im aspoň malú radosť a presvedčiť ich, že strata domova ešte neznamená, že stratili aj svoju ľudskosť, svoju dôstojnosť a svoju hodnotu. K spríjemneniu atmosféry prispejú koledy, ozdobený vianočný stromček, malé, ale o to vzácnejšie darčeky a samozrejme aj vianočné pohostenie. A kapustnica nesmie chýbať. Zamestnanci Depaul Slovensko spolu s dobrovoľníkmi pomáhajú s prípravami chutného jedla a koláčov. Tak ako v minulosti, aj teraz sa môže verejnosť pridať ku kucharského tímu, ktorý navarí kapustnicu pre ľudí bez domova. Poslaním prázdnej sms v hodnote 3€ na číslo 827 môže široká verejnosť pomôcť nakúpiť suroviny na prípravu vianočnej večere pre ľudí v núdzi. Sms je možné posielať do konca roka, kedy sa ľudia bez domova budú lúčiť so starým rokom v nocľahárni pri pohostení, ktoré bude zakúpené z vyzbieraných financií.

Depaul Slovensko si v roku 2016 pripomenie 10. výročie svojho vzniku. Organizácia bude aj naďalej hľaďať efektívne spôsoby riešenia problémov bezdomovectva, aby ďalšie vianoce trávilo čoraz menej ľudí na ulici.

Depaul Slovensko prevádzkuje nízkoprahové zariadenia pre ľudí bez domova. Každý deň dáme nocľah, stravu a inú pomoc pre 200 až 250 klientov. Od založenia to už je viac ako 380.000 nocľahov.