Pohoda a komfort v dome vďaka tepelnému čerpadlu

0
984

„Niektorí na vykurovanie zháňajú drevo. Iní kvôli vysokým účtom škrtia spotrebu energie. Ja šetriť nemusím a pritom mám doma teplo aj dostatok teplej vody,“ hovorí Juraj Kučera z obce Majcichov pri Trnave. Komfort bez obáv z obrovských účtov si v novostavbe užíva s manželkou Silviou a dvomi deťmi, Olíviou a Jakubom. A to vďaka tepelnému čerpadlu.

Úsporný ekologický zdroj tepla v kombinácii s podlahovým vykurovaním. Taká bola predstava mladej rodiny Kučerovcov ešte v čase, keď si plánovala postaviť dom. Pohodu vďaka bezstarostnému vykurovaniu si všimli na návšteve u svojho známeho. Zistili, že vykuruje tepelným čerpadlom a neváhali. Už vo fáze projektovania domu sa rozhodli pre takéto vykurovanie. Väčšej vstupnej investície sa nezľakli – spoľahli sa na jej návratnosť.

Pohoda vďaka tepelnému čerpadlu

Kučerovci odštartovali stavbu domu v roku 2011. Na novostavbu z tehly použili tepelnú izoláciu z kamennej vlny. Zatepliť si dali aj strechu. Firma GEOTHERM, ktorá má s montážou tepelných čerpadiel bohaté skúsenosti, im po prepočítaní tepelných strát domu navrhla systém vykurovania šitý na mieru. Montáž tepelného čerpadla značky Vaillant mala dve fázy. Najskôr sa realizovala inštalácia kolektorov v záhrade. „Prebehla počas stavby domu, čo bolo veľmi praktické. Na stavenisko prišiel bager a  do hĺbky 1,20 metra sme vložili plošné zemné kolektory,“ povedal Patrik Pocisk, marketingový manažér spoločnosti GEOTHERM Slovakia s.r.o.

Ekologické riešenie

Nasledovala inštalácia jednotky do malej miestnosti na prízemí domu. „Išlo o tepelné čerpadlo značky Vaillant s názvom geoTHERM plus VWS 82/3, systém zem/voda s plošným zemným kolektorom. Má vstavaný nerezový 175 l zásobník na ohrev teplej vody,“ vysvetlil Patrik Pocisk. Je to vysoko ekologické a hospodárne riešenie vykurovania aj prípravy teplej vody. „Jeho prínosy sú najmä vo veľmi  nízkych prevádzkových nákladoch a v bezúdržbovej a spoľahlivej prevádzke bez emisii. Tepelné čerpadlo systému zem/voda získava tepelnú energiu pomocou výmeny tepla medzi zemou a nemrznúcou zmesou, ktorá cirkuluje v potrubí plošného kolektora,“ objasnil P. Pocisk.

Ovládanie z pohodlia obývačky

Rodina s pomocou čerpadla vykuruje dom už dva roky. „Nastavili sme si teplotu na 23 stupňov Celzia. Inak sa o vykurovanie vôbec nestaráme. Je to naozaj komfort, aj pokiaľ ide o ohrev teplej vody,“ hovorí Silvia Kučerová. Základná regulácia celého systému je zabudovaná v jednotke tepelného čerpadla. Na nastavenie slúži aj diaľkové ovládanie VR 90, ktoré má rodina na stene v obývačke. Servisní technici kontrolujú čerpadlo diaľkovo pomocou komunikačnej jednotky vrnetDIALOG. Servisnú prehliadku robia raz ročne. Na kompresor tepelného čerpadla dostala rodina záruku až 10 rokov, na ostatné časti 5 rokov.

Foto: GEOTHERM Slovakia