Počas 4. ročníka Medzinárodného olympijského tábora mládeže si deti z piatich krajín opäť užili Vysoké Tatry

0
1014

Od nedele 20. júla do soboty 26. júla sa vo Vysokých Tatrách, konkrétne v Hornom Smokovci, konalo už v poradí štvrté pokračovanie Medzinárodného olympijského tábora mládeže (MOTM). Účastníci prišli do našich veľhôr tentoraz až z piatich krajín – Poľska, Maďarska, Českej republiky, Ukrajiny (premiérovo) a Slovenska. Spomedzi slovenských škôl boli do tábora vybrané deti z Košíc, Spišskej Novej Vsi, Šiah a Piešťan. Rovnako ako aj minulý rok svoj domov našli počas celého pobytu v Grandhoteli Bellevue.

Tábor organizoval Slovenský olympijský výbor (SOV) v spolupráci so Slovenskou olympijskou akadémiou, Klubom fair play SOV (KFP SOV), environmentálnou komisiou SOV a s Olympijským klubom Vysoké Tatry. Finančne ho podporili Olympijská solidarita MOV, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a Slovenská olympijská marketingová, a.s.

Na zúčastnené deti čakal bohatý program, ktorý pozostával z pohybových, vzdelávacích i oddychových aktivít. O jeho realizáciu sa okrem zamestnancov SOV starali aj animátorky, pedagógovia z jednotlivých škôl a viacerí členovia komisií SOV a SOA. Svojou aktívnou účasťou organizátorom pomáhali: predseda environmentálnej komisie Juraj Bobula, predsedníčka Olympijského klubu Vysoké Tatry Mária Jasenčáková, predsedníčka komisie výchovy a vzdelávania Viera Bebčáková a národná ambasádorka Rady Európy pre šport, toleranciu a fair play Katarína Ráczová.

Viac o MOTM sa dočítate tu: http://www.olympic.sk/aktuality-sov/pocas-4-rocnika-medzinarodneho-olympijskeho-tabora-mladeze-si-deti-z-piatich-krajin-opat-uzili-vysoke-tatry

O Slovenskom olympijskom výbore
Slovenský olympijský výbor (SOV) vznikol na ustanovujúcom zasadnutí 19. decembra 1992. SOV sa stal jedným z dvoch nástupcov Československého olympijského výboru (ČSOV). Jeho riadne uznanie za plnoprávneho člena medzinárodnej olympijskej rodiny schválilo 101. zasadnutie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) 24. septembra 1993 v Monte Carle.

Poslanie SOV je všestranne prispievať k rozvoju športu v Slovenskej republike, šíriť a popularizovať základné princípy a hodnoty olympizmu, rozvíjať olympijské dedičstvo, a tak prostredníctvom športu prispievať k harmonickému rozvoju človeka, k vzájomnému porozumeniu a priateľstvu medzi národmi a k prehlbovaniu mierového spolužitia.

Aktivity SOV stoja na dvoch kľúčových pilieroch. Na uchovávanie olympijského dedičstva a šírenie kľúčového posolstva je zameraný prvý pilier, ktorý sa aplikuje v praxi vďaka Programu výchovy športom a k športu a Programu olympijskej výchovy. Druhý pilier je Olympijská výnimočnosť – Športový program SOV. Jeho významná úloha je koordinácia športovej prípravy Slovenského olympijského tímu a príprava účasti na olympijských hrách a ďalších svetových a európskych olympijských podujatiach, vrátane mládežníckych.

Medzi kľúčové projekty SOV patria Olympijské festivaly Slovenska, Olympijský odznak všestrannosti a Olympijský top tím Slovensko. Aktivity SOV sú širokospektrálne pre všetky vekové kategórie. Nadväzujú na poslanie SOV a sú vyjadrené v slogane „Sme jeden tím”.

SOV dlhodobo spolupracuje s 20 regionálnymi olympijskými klubmi, s mestami a obcami, vyššími územnými celkami, školami všetkých stupňov, so Slovenskou asociáciou športu na školách i so združením Jednota dôchodcov Slovenska. SOV si získava čoraz väčšiu priazeň dobrovoľníkov.