Plzenské pivo vám najlepšie načapujú v Košiciach

0
891

 

Plzenské pivo Pilsner Urquell vám na Slovensku najlepšie načapuje Igor Kolivoško v reštaurácii Camelot v Košiciach. Rozhodla o tom odborná porota, ktorá mu udelila titul Pilsner Urquell Master Bartender 2015. Igor pracuje ako výčapník už tri roky, je prvý v rodine, kto sa tomuto remeslu venuje a poteší ho, keď ho hosť za dobre načapované pivo pochváli.

Finále súťaže o najlepšieho českého a slovenského výčapníka plzenského piva sa konalo uplynulý týždeň v Plzni a slovenský víťaz na ňom reprezentoval Slovensko spolu s ďalšími piatimi barmanmi. Celá súťaž však pred samotným slávnostným finále trvala takmer dva mesiace.

Prihlásilo sa do nej viac ako 50 barmanov z celého Slovenska. Do finále postúpilo a svoje znalosti a zručnosti preukázalo tých 20 najlepších. Hľadanie toho najväčšieho talentu za barom sa na Slovensku organizovalo už ôsmykrát. Súťažiaci boli hodnotení na základe vedomostného testu, ale aj počas „mystery shoppingu“, kedy ich členovia poroty z plzenského Prazdroja navštívili v ich domovskej prevádzke inkognito.

„Osobne ma vždy veľmi poteší, keď za mnou príde hosť, potľapká ma po pleci a poďakuje mi za dobre načapované pivo. A to, že moju prácu ocenil pivovar a odborná porota certifikátom, je úžasný pocit,“ povedal po finále Igor Kolivoško. Počas súťaže musel dokázať, že má nielen teoretické vedomosti o plzenskom pive, jeho unikátnej receptúre varenia a bohatej histórii, ale tiež musel predviesť dokonalú techniku čapovania. Práve to bolo najdôležitejším kritériom popri štýle, akým finalisti pivo čapovali a tiež popri tom, ako pútavo o ňom vedeli rozprávať. Igor Kolivoško sa víťazstvom zaradí medzi jeho predchodcov – Jána Gavaliera, Ivana Šimonoviča, Petra Škripka a tiež Martina Repaského a Jána Obšatníka, ktorí titul získali po dva razy.

Víťazstvom v súťaži získal najlepší slovenský výčapník možnosť uvariť si vlastnú várku piva s hlavným sládkom plzenského pivovaru Václavom Berkom. Okrem toho absolvuje cestu po vybraných európskych reštauráciách, kde sa čapuje ležiak Pilsner Urquell z tanku.

Súčasťou programu finálového večera v Plzni bolo aj udelenie titulu čestného znalca piva Pilsner Urquell českému hercovi Petrovi Formanovi, synovi slávneho režiséra Miloša Formana. Toto ocenenie, známe aj pod názvom Honorary Connoisseur, udeľuje Plzeňský Prazdroj osobnostiam, ktoré dlhodobo propagujú originálne plzenské pivo v Čechách aj v zahraničí. Zaradil sa tak medzi osobnosti ako Miloš Forman, Zdeněk Svěrák, či spevák Karel Gott, ktorí dostali tento titul v minulosti.