Personalisti Grafton Recruitment pripravili prognózy pre rok 2015, pracovný trh sa bude naďalej stabilizovať

0
991

Personálna agentúra Grafton Recruitment a jej personalisti, ktorí pôsobia naprieč celým Slovenskom, pripravili prognózy, ako sa bude pracovný trh meniť v tomto roku. Okrem iného sa pozreli aj na najčastejšie otázky, ktoré by mohli trh práce ovplyvniť, a to, ktoré odvetvia majú budúcnosť, a ktoré naopak menej. Súčasťou prognóz je aj zoznam TOP pozícií, po ktorých bude s najväčšou pravdepodobnosťou najväčší dopyt zamestnávateľov v roku 2015.

Aktuálne prognózy Národnej banky Slovenska (NBS) pre nasledovné roky boli v porovnaní s prvými prognózami pre rok 2015 upravené a počítajú s pomalším rastom Slovenska. Rovnako triezve sú aj analýzy personalistov Grafton Recruitment, ktorí tiež tvrdia, že avizované ekonomické spomalenie by nemalo výraznejšie poznačiť vývoj na pracovnom trhu. Podľa NBS (zo dňa 9. 12. 2014) by zamestnanosť mala stúpnuť v budúcom roku o 0,7 % a nezamestnanosť by v roku 2015 mala klesnúť na 11,9 %.

Čo bude nové a čo sa nezmení
Trh práce na Slovensku citlivo reaguje na vytvorenie nových developerských projektov nielen v Bratislave, ale aj v Košiciach a kopíruje trendy v oblasti informačných technológií. Personalisti Grafton Recruitment pôsobiaci na východnom Slovensku neočakávajú a nepredikujú negatívne zmeny, ktorých predzvesťou by bol krach spoločností či presúvanie výroby do iných krajín a regiónov. Mierne turbulencie na pracovnom trhu sú očakávané u spoločností, ktoré sa orientujú na ruský a ukrajinský trh.

„Tak ako aj v tomto roku, očakávame, že firmy budú naďalej naberať zamestnancov. Na vzostupe je oblasť automotive, strojárstvo a túto TOP trojku uzatvára elektovýroba. Nielen v Bratislave, ale aj v Košiciach silnie IT sektor. Už dnes je veľký dopyt po skúsených IT špecialistoch. V roku 2015 sa očakáva dopyt zamestnávateľov po cca 1000 pozíciách v tejto oblasti,“ uviedol Miroslav Garaj, Country Manager,  Grafton Recruitment Slovakia.

Oblasť financií, SSC a BPO centier na vzostupe
Personalisti Grafton Recruitment predpokladajú v roku 2015 opäť rast pozícii v oblasti starostlivosti o zákazníkov, HR a taktiež v účtovníctve (Accounting) – (AP, Cash Collection, Travel and Expense, Data Management, Reporting). Dopyt bude taktiež po seniorských pozíciách Order to cash Manager / Team leader, od ktorých sa očakáva zodpovednosť za proces spracovávania došlých platieb spoločnosti, ako aj sledovanie platieb klientov spoločnosti, zodpovednosť za sledovanie kredibility zákazníkov a vymáhanie pohľadávok.

Ďalšou z dopytovaných pozícií v tejto oblasti je aj Migration Manager, ktorého náplň práce pozostáva zo zodpovednosti za transfer a roll out špecifických aktivít v krajinách, migrácia dát, zodpovednosť za celý projekt transformácie. Pozícia Pricing Mananger – definuje a rozvíja biznis modely predaja produktov, up-selling produktov a manažuje určovanie cenovej politiky spoločnosti.

V roku 2015 očakávajú personalisti Grafton Recruitment mierne zintenzívňovanie strojárskej produkcie zameranej na segment automotive, najmä špecialistov na plasty. Celkovo bude rásť oblasť výroby automobilov a elektrovýroby. V prípade spoločností, ktorí majú u nás zastúpenie by sa mali realizovať transfery časti výrob z EÚ na Slovensko. Pôjde ale prevažne o špecializované oblasti ako technológia, technická podpora či servisné centrá. Výraznejšie zmeny či dokonca stagnácia sa očakáva v oblasti administratívy a predaja.

Pozície, ktoré v roku 2015 nezaznamenajú výrazný rast
Po kvalifikovaných uchádzačoch bude vždy dopyt, sú však pozície, pre ktoré bude v tomto roku na pracovnom trhu o niečo menej príležitosti.  Sem môžu patriť napríklad pozície špecialistov výroby v potravinárskom priemysle, marketingových špecialistov, z oblasti informačných technológií to môžu byť  špecialisti networkingu, administrátori alebo projektoví manažéri.

Stále však platí, že náročnejšie uplatnenie na trhu práce budú mať tí, ktorí neovládajú cudzie jazyky. Na niektorých pozíciách nestačí už len aktívna znalosť iba jedného cudzieho jazyka – spravidla anglického, keďže je predpoklad, že na pracovnom trhu sa napríklad v oblasti čiastkového účtovníctva objavia opätovne aj dopyty po škandinávskych jazykoch. Na východnom Slovensku budú napríklad na miernom ústupe jednoduché administratívne činnosti bez znalosti cudzieho jazyka, pozície v oblasti ľudských zdrojov, marketingu a styku s verejnosťou (PR).

Zoznam TOP žiadaných pozícií v roku 2015 /podľa oblastí/
Strojársky priemysel – špecialisti inžinieringu rovnako ako odborníci v oblasti procesnej kvality, procesní inžinieri a konštruktéri. Všeobecne budú žiadané pozície ako elektroúdržbár, elektrotechnik, nastavovač, zoraďovač strojov, naďalej bude pozvoľne rásť dopyt po zručných, výrobných pracovníkoch
Informačné technológie – iOS a Androis developeri, ako aj Java a .NET developeri
Ekonomika a účtovníctvo – procesné pozície v oblasti čiastkového účtovníctva, skúsenosti s projektmi a transfermi už komplikovanejších funkcií, administratívne pozície s aktívnym využitím nemeckého jazyka, pozície v oblasti zákazníckeho servisu s jazykovou kombináciou AJ + iný svetový jazyk (najmä RJ, NJ, FJ, ŠJ). Vzostup v tomto sektore je najmä na východnom Slovensku a to v oblasti zákazníckeho servisu, call centier a pod.
Obchod  – technicko-obchodní špecialisti