PENAM oslávil Svetový deň chleba radostníkom – rekordnou 35 kg chlebovou tortou

0
1289

Stáva sa už pomaly tradíciou, že nitrianski pekári zo spoločnosti PENAM SLOVAKIA oslávia Svetový deň chleba rekordom. Vlani upiekli rekordný 36 kg chlieb, tento rok sa pokúsili zapísať do Slovenskej knihy rekordov s radostníkom – najväčšou chlebovou tortou. Chcú tak vzdať hold chlebíku, ktorý nikdy nesmie chýbať na našom stole. Svedčí o tom fakt, že podľa štatistických údajov sme vlani zjedli v priemere 36,6 kg chleba na obyvateľa. Prispeli k tomu tiež pekári z PENAM SLOVAKIA, ktorí ročne upečú 24 000 ton chleba, čo je viac ako 24 miliónov kusov!

Z MAXITORTY PRIPRAVÍTE:

 

–       1 400 obložených chlebíkov

–       700 veľkých hrianok

–       350 školských desiat

–       2 800 kanapiek

–       20 000 krutónov

 

Zajtrajší Svetový deň chleba sa rozhodli v spoločnosti PENAM SLOVAKIA opäť osláviť rekordom. Nitrianski pekári sa rozhodli pre husársky kúsok: tentoraz upiecť radostník – najväčšiu chlebovú tortu. A tak ako aj minulý rok sa im to podarilo! Poschodová chlebová torta postavená z troch najpredávanejších druhov chleba vážila 35 kg, bola vysoká 70 cm, s priemerom 85 cm, čím si vyslúžila zápis do Slovenskej knihy rekordov. Základ tvoril tmavý chlieb Čert, druhé poschodie konzumný chlieb pšenično-ražný a vrchný bochník bol obľúbený zemiakový chlieb. Radostník bol ozdobený lokálnymi plodinami ako je mak a rôzne druhy obilnín.

Pekársky tím pod vedením Alžbety Kossuthovej, technologičky pekárne Nitra, pripravil 3-poschodovú chlebovú tortu zo 16,5 kg chlebovej múky, 370 g droždia, 350 g soli, 11 l vody a ďalších ingrediencií, ktoré pekári neprezradili, lebo sú ich výrobným tajomstvom. Bola taká veľká ako 35 kilových chlebíkov, ktoré bežne dostaneme kúpiť v obchode.

PENAM ROČNE VYROBÍ:

 

–       24,7 miliónov ks chleba

–       425 miliónov ks pečiva

–       1,8 miliónov ks vianočiek

 

Ročne spotrebuje:

–       22 tisíc ton múky

–       601 ton kvasníc

–       12 ton hrozienok

 

Rekordy pri príležitosti Svetového dňa chleba sa v nitrianskej pekárni začínajú stávať pekárskou tradíciou. Rozhodli sme sa takýmto spôsobom pripomenúť, aký veľký význam má pre Slovákov chlieb. Odjakživa bol pre nás symbolom domova, preto ho pre našich zákazníkov starostlivo pripravujeme každý deň tak, ako ho majú radi,“ hovorí country manažér spoločnosti PENAM SLOVAKIA, a.s., Peter Živický. Rekordný chlieb vlani venovali neziskovej organizácii Depaul, ktorá sa stará o ľudí bez domova, rekordná chlebová torta tentoraz poputuje do krízového centra Slniečko so sídlom v Nitre.

Skupina PENAM SLOVAKIA je s piatimi pekárňami a štyrmi mlynmi dlhodobo lídrom na slovenskom pekárenskom trhu s cieľom udržať si túto pozíciu. Zamestnáva dovedna 1 300 ľudí a patrí do koncernu Agrofert. Do bohatej ponuky PENAM výrobkov patria rôzne druhy chleba, bežné aj sladké pečivo, strúhanka, múky a špeciálne rady ako FIT deň, Exclusive a najnovšie i rada Natur. Na pečenie používajú výlučne múku z vlastných slovenských mlynov.

SVETOVÝ DEŇ CHLEBA

  1. október vyhlásila Medzinárodná únia pekární U.I.B. za Svetový deň chleba. Je to sviatok chleba i pekárov, ktorí ho pre nás pripravujú. Nielen pre Slovákov je chlieb už od nepamäti každodenným pokrmom, ale aj symbolom domova a života.

Hoci podľa štatistických údajov jeme chleba každý rok o trochu menej, predsa nikdy nesmie chýbať na našom stole – svedčí o tom aj spotreba na jedného obyvateľa Slovenska za uplynulý rok 36,6 kg. Pšeničného pečiva zjedol každý Slovák v priemere 29,6 kg.