Penam originálne a chutné recepty nielen pre vegánov

0
891

Poznáte vegánsky jedálny lístok? Jeho základom je strava bez akýchkoľvek živočíšnych potravín. Skladá sa teda z celozrnných produktov, ovocia, zeleniny a rôznych druhov semien a klíčkov. Chcete sa presvedčiť, že niektoré vegánske jedlá chutia naozaj výborne? Penam pre vás pripravil chutné a jednoduché recepty, ktoré doplnil svojimi chlebíkmi z rady Natur. Ochutnajte!

 

Restované šampiňóny à la Jamie Oliver

Suroviny:

500 g šampiňónov

1 strúčik cesnaku

čerstvá petržlenová vňať

soľ, čierne mleté korenie

chilli papričky podľa chuti

olivový olej

citrónová šťava

Denný chlieb Natur

Postup:

Šampiňóny očistíme, pokrájame na menšie kúsky a restujeme spolu s nadrobno pokrájaným cesnakom na olivovom oleji. Pridáme soľ, čierne mleté korenie a podľa chuti chilli papričky. Krátko podusíme, kým sa šťava z hríbov odparí. Na záver pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame na plátku chleba, ktorý sme nasucho opiekli na panvici.

 

Baklažán s tahini pastou

 Suroviny:

2 baklažány

3 menšie paradajky

soľ, čierne mleté korenie

2 PL olivového oleja

1 strúčik cesnaku

jarná cibuľka

citrónová šťava

čerstvá petržlenová vňať

tahini pasta

Chlieb Vegipan z rady Natur

Postup:

Baklažány prepichneme vidličkou na viacerých miestach a krátko opražíme na suchej panvici z každej strany. Opražené baklažány dáme na plech a v predhriatej rúre na 230 – 240 °C pečieme 30 minút.  Upečené baklažány  necháme mierne vychladnúť, narežeme a olúpeme. Vnútro posekáme na drobné kúsky, dáme do misy a zmiešame s 2 – 3 PL tahini, pridáme nadrobno pokrájané paradajky, cibuľku a cesnak, osolíme, okoreníme. Na záver dochutíme citrónovou šťavou a petržlenovou vňaťou.

 

Cibuľové chutney

Suroviny:

1 kg červenej cibule

160 g kryštálového cukru

100 ml červeného vína

100 ml balzamikového octu

1 PL oleja

bobkový list

soľ

Denný chlieb Natur

Postup:

Cibuľu ošúpeme a pokrájame na tenké kolieska. Vo väčšej panvici na rozohriatom oleji speníme cibuľu . Potom pridáme cukor, víno, ocot a bobkový list. Na strednom plameni dusíme asi 20 minút. Zmes ochutíme soľou, necháme vychladnúť a rozdelíme do vopred pripravených misiek.

 

Nátierka z červenej fazule s avokádovými plátkami

Suroviny:

1 konzerva červenej fazule v paradajkovej omáčke

1 avokádo

1 cibuľa

soľ

čierne mleté korenie

Chlieb Kornino Natur

Postup:

Fazuľu najemno rozmixujeme s nálevom  a dochutíme soľou a čiernym korením. Plátok chleba natrieme fazuľovou nátierkou a obložíme plátkami najemno nakrájaného avokáda a cibule.

 

Tofu nátierka s kurkumou

Suroviny:

1 PL olivového oleja

1 menšia červená cibuľa

1 strúčik cesnaku

1 PL hladkej múky

120 ml sójového mlieka

250 g tofu

½ PL kurkumy

3 menšie paradajky

1 PL dijonskej horčice

bazalka, soľ, čierne mleté korenie

Chlieb Vegipan Natur

Postup:

Cibuľu a cesnak očistíme, nakrájame a orestujeme na panvici domäkka. V miske rozmiešame múku so sójovým mliekom a pridáme k cibuli s cesnakom. Povaríme 2 minúty. Pridáme nadrobno nakrájané tofu, paradajky, kurkumu, horčicu, soľ a korenie, dôkladne premiešame a varíme 5 minút.  Vychladnuté podávame na plátku chleba ozdobené lístkami čerstvej bazalky.

 

Batátová nátierka s brokolicou

Suroviny:

1 väčší batát (sladký zemiak)

2 poháre vody alebo zeleninového vývaru

soľ, čierne mleté korenie

1 brokolica

olivový olej

čerstvá petržlenová vňať

balzamikový ocot

chilli papričky

Denný chlieb Natur

Postup:

Batát očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Zalejeme vodou alebo vývarom a povaríme, kým zmäkne. Vychladnutý zemiak roztlačíme na kašu, ochutíme soľou a čiernym mletým korením. Brokolicu umyjeme, rozdelíme na väčšie ružičky, poukladáme na plech a pokvapkáme balzamikovým octom, olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C asi 15 minút. Upečenú brokolicu necháme vychladnúť, potom ju nahrubo nakrájame a premiešame s nasekanou petržlenovou vňaťou a chilli papričkami. Batátovú nátierku natrieme na plátok chleba, na to poukladáme nakrájanú brokolicu a podávame.

 

Sicílska caponata

Suroviny:

2 baklažány

soľ

olivový olej

1 stonkový zeler

1 malá cibuľa

300 ml paradajkového pyré

100 g zelených olív

hrsť kapár

bazalka

80 ml červeného vinného octa

2 PL kryštálového cukru

Denný chlieb Natur

Postup:

Baklažán nakrájame na kocky aj so šupkou. Osolíme a necháme odpočívať 30 minút. Potom opláchneme a osušíme. Pražíme po častiach na strednom plameni v dostatočnom množstve oleja dočervena. Stonkový zeler nadrobno pokrájame a varíme v osolenej vode asi 5 min. Scedíme a dáme odkvapkať. Na panvici opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme paradajkové pyré, osolíme a povaríme asi 20 minút do zhustnutia. Vo väčšom kastróle na 4 lyžiciach oleja opražíme nakrájané olivy, kapary a scedený zeler, asi 1 minútu. Pridáme opražený baklažán, po častiach rajčinovú omáčku, bazalku a privedieme do varu. Ocot zmiešame s cukrom v pohári a prilejeme do variacej  caponaty. Jemne zamiešame, aby sa baklažán nerozvaril. Stiahneme z ohňa a až pach z octu trochu vyprchá, priklopíme a necháme vychladnúť. Podávame s plátkami Denného chleba Natur.

Recepty a foto Penam

Penam Natur Chlieb denný

O tom, že tento chlieb uspokojí aj náročné chúťky gurmánov, svedčí ocenenie v súťaži Vynikajúci chlieb 2015 od západoslovenského Cechu pekárov a cukrárov.  Okrem vlákniny a bielkovín obsahuje mnoho zdraviu prospešných zložiek, ako sú ľanové, slnečnicové a sezamové semená a pšeničné klíčky. Chlieb s nízkym obsahom cukru kúpite

v 500 g balení.

Orientačná cena: 1,59 € / 500 g

Penam Natur Chlieb Kornino

Ďalší chlieb z radu Natur, ktorý neobsahuje žiadne pridané „éčka“, má nízky obsah cukru a veľa vlákniny i bielkovín, je Chlieb Kornino. Tmavý viaczrnný chlieb je vyrobený zo zmesi, ktorá obsahuje rôzne semená, vlašské orechy, pšeničné otruby a ražný šrot. Posypaný je sezamovými a ľanovými semienkami. Chlieb kúpite porciovaný v 500 g balení.

Orientačná cena: 1,69 € / 500 g

Penam Natur Chlieb Vegipan

Obľubujete chlebíky plné chutných semienok? Ochutnajte chlieb, ktorý má vysoký obsah vlákniny i bielkovín práve vďaka semenám a obilninovým vločkám. Neobsahuje žiadne prídavné látky a dokonca ani droždie. Praktické balenie 220 g si môžete vziať so sebou do práce aj na výlet.

Orientačná cena: 1,69 € / 200 g