Overte si, či máte dostatočne presvetlený interiér domu alebo bytu

0
869

Každý človek má svoju vlastnú predstavu ideálneho bývania. No určite je jej súčasťou aspoň jeden z týchto prvkov: interiér plný denného svetla, ktorý umožňuje prácu, ale aj relax s blízkymi. Úroveň svetelných podmienok v interiéri teraz možno zistiť jednoducho – vďaka mobilnej aplikácii LUXMETER.

Súčasný architektonický trend uprednostňuje jednopodlažné domy s nízkym sklonom strechy. Pre mnoho ľudí predstavuje stavba typu bungalov splnenie sna o vlastnom dome za rozumnú cenu. Vo vysnívanom dome by však za žiadnych okolností nemal chýbať dostatok prirodzeného svetla, ktoré ľudský organizmus nevyhnutne potrebuje.

V procese stavby sa však často v dôsledku snahy o úsporu finančných prostriedkov opomenie požiadavka dostatočného presvetlenia domu denným svetlom. Na tento nedostatok majitelia zvyčajne prídu až po nasťahovaní. Dochádza tak k paradoxnej situácii, keďže pre 70 % ľudí je dostatok denného svetla v interiéri najdôležitejším kritériom pri kúpe domu.

Rozčarovaniu z nedostatočného presvetlenia domu možno veľmi jednoducho predísť už vo fáze hrubej stavby. Na rýchle odmeranie intenzity osvetlenia miestnosti poslúži investorovi šikovná aplikácia pre smartfóny a tablety LUXMETER.

LUXMETER meria intenzitu denného svetla už počas hrubej stavby

Mobilnú aplikáciu LUXMETER si možno jednoducho stiahnuť a nainštalovať do smartfónu alebo tabletu. Po spustení aplikácie sa treba prejsť jednotlivými miestnosťami domu. Aplikácia okamžite zmeria intenzitu osvetlenia. Telefón treba držať displejom nahor, pričom sa okrem snímania osvetlenosti ponúka možnosť sledovať hodnoty presvetlenia v rôznych priestoroch. Aplikácia zároveň hneď ukáže, pre aký priestor sa dané presvetlenie hodí a aké sú odporúčané hodnoty pre konkrétnu miestnosť. Aktuálne nameraný výsledok možno na obrazovke zastaviť pomocou tlačidla „pause“, ďalšie meranie sa spustí pri stlačení „play“.

Aplikácia meria a zobrazuje orientačné hodnoty intenzity osvetlenia v luxoch.

Množstvo svetlovodov potrebných pre dom vyráta LUX kalkulátor

Investor, ktorý zistí nedostatočné presvetlenie priestorov denným svetlom ocení ďalšiu užitočnú pomôcku, ktorá je zadarmo dostupná na stránkach www.velux.sk. Softvér LUX kalkulátor vyráta úroveň osvetlenia v tmavších miestnostiach už pri vypracovanom projekte, ale aj po dokončení stavby.

LUX kalkulátor vypočíta v závislosti od polohy stavby a typu miestnosti, koľko svetlovodov investor v miestnosti bude potrebovať a koľko svetla privedú do miestnosti. Prvým krokom je určiť geografickú polohu stavby a potom nasleduje špecifikácia osvetľovaného priestoru.

Denné svetlo napomáha fyzickému aj psychickému zdraviu

Intenzívne biele svetlo počas dňa podporuje výkonnosť človeka a zároveň aj jeho produktivitu a psychiku. Večer sa naopak intenzita svetla znižuje v súlade s biologickým rytmom – aby sa organizmus postupne začal upokojovať a prešiel do režimu pokoja.

Ak chcú obyvatelia akýchkoľvek priestorov vedieť, v akých svetelných podmienkach žijú, stačí im stiahnuť si aplikáciu LUXMETER v Google Play alebo v App Store.