Oslavujme svetový deň džúsov každý deň

0
1141
  1. mája sa oslavuje výnimočný deň vitamínov – Svetový deň džúsov. Podľa trhových dát[1] pijú Slováci 11 ml džúsu denne, čo nie je ani polovica pohára za týždeň. Na dodržanie správnej výživy by sme však mali piť jeden pohár džúsu na deň. Ako to môžeme zmeniť?

Slováci spotrebujú iba 4,1 litra džúsu na osobu za rok, čo je viac ako 9 litrov pod európskym priemerom a takmer 68 litrov pod odporúčaným množstvom za rok. Mnohí z nás sú si vedomí skutočnosti, že správna výživa zaručí našu celkovú pohodu, no nie každý vie, že pohár džúsu môže nahradiť jednu z odporúčaných piatich porcií ovocia a zeleniny.

Prečo by sme mali piť džúsy?

„Ovocný a zeleninový džús je bohatý zdroj vitamínov, minerálov, karotenoidov a celulózy. Pitie džúsov podporuje náš imunitný systém, spomaľuje proces starnutia, reguluje trávenie a kolobeh vody v organizme. Pohár ovocného alebo zeleninového džúsu môže obohatiť jedno z jedál, napr. raňajky alebo večeru. Výsledkom je, že môžeme doplniť našu stravu o nevyhnutnú dávku vitamínov a živín.“ Tvrdí MUDr. Peter Minárik, PhD. Z Onkologického ústavu sv. Alžbety.

Kedy siahame po pohári džúsu?

Napriek pozitívnemu vplyvu na naše telo, iba 16% slovenských žien potvrdzuje každodennú spotrebu ovocných džúsov a 6% žien tých zeleninových. Vyplýva to z prieskumu[2] zrealizovaného na podnet Poľskej asociácie výrobcov džúsov. Aj keď viac ako 83% slovenských žien tvrdí, že nakupujú ovocné džúsy a viac ako 74% tie zeleninové, vo väčšine domácností sú hlavnými spotrebitelmi džúsov deti a ich matky. Džúsy sú väčšinou konzumované medzi hlavnými jedlami (takmer 68%) a počas doby strávenej mimo domova (vyše 47%). Podľa názoru slovenských respondentov džúsy sú nielen chutné (83%), ale majú tiež pozitívny vplyv na zdravie detí a ďalších členov domácnosti (55%).

 „Viac a viac Slovákov si je vedomých blahodárnych vlastností ovocia a zeleniny alebo výrobkov z nich vyrobených. Ako vyplýva z prieskumu, v poslednom roku sa počet ľudí, ktorí pijú ovocné džúsy každý deň, zvýšil o 2%. Toto zvýšenie nie je veľké ale predpovedá dobrú tendenciu. Spotrebitelia oceňujú džúsy nielen pre ich chuť, ale aj pre ich nutričné hodnoty“ – hovorí MUDr. Peter Minárik, PhD. z Onkologického ústavu sv. Alžbety.

Ako to vyzerá s pitím džúsov v iných krajinách?

Nemci, Švédi, Nóri a Fíni sú tie európske národy, ktoré pijú najväčšie množstvo 100% džúsov, zatiaľ čo Rumuni, Slováci, Litovčania a Česi ich pijú najmenej. V žiadnej z európskych krajín však nepredstavuje denná konzumácia džúsov odporúčanú porciu, čo je 200 ml.[3] Ako to ale zmeniť? To je otázka, ktorá bola hlavnou témou medzinárodného stretnutia nutričných expertov organizovaného v rámci kampane „Džúsy a pyré – vitamíny vo výhodnej forme“.

“V Rumunsku zatiaľ džúsy a pyré nie sú až tak populárne. Vyplýva to zo skutočnosti, že ich konzumácia nie je lokálnym zvykom alebo tradíciou, pretože pred niekoľkými rokmi sme nemali žiadne vysoko kvalitné výrobky na trhu. Záujem o tieto produkty sa však postupne zvyšuje. Čo sa zvyšuje, je aj vedomie, že džúsy môžu byť dôležitou súčasťou správnej výživy, aj keď je pred nami ešte veľa práce” – Dr. Serban Damian, lekárska fakulta, Univerzita lekárstva a farmácie Carola Davilu v Bukurešti.

Česi sú stále skeptickí v prípade džúsov, čo je výsledkom problémov s odlíšením výrobkov v obchodoch. „Pred časom bolo v obchodoch veľa produktov, ktoré sa nazývali džúsmi ale väčšinou išlo o umelo zafarbené tekutiny s pridaným cukrom a konzervantmi, ktoré neboli vysokej kvality. To ešte stále spôsobuje opatrnosť spotrebiteľov vo vzťahu ku skutočným 100% džúsom, ktoré sú už teraz k dispozícii na trhu. Je veľmi dôležité informovať ľudí, že všetky džúsy sú vyrábané zo zrelého ovocia a v súlade s právnymi predpismi EÚ“, hovorí doktor Pavel Suchánek z Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny v Prahe.

Podobná situácia je v Litve. Nedostatok dôvery v kartóny balených džúsov, nedostatočné vedomosti týkajúce sa pravidiel, chybné názory na konzerváciu a prísady džúsov – to sú hlavné problémy na litovskom trhu, na ktoré upozornila Dr. Laura Romeraitė-Kuklierienė z litovskej dietetickej spoločnosti.

V Poľsku sa zdá byť situácia oveľa lepšia. Podľa názoru Barbary Groele, generálnej tajomníčky KUPS, je povedomie o priemysle džúsov v Poľsku naozaj vysoké. „Vzdelávacie kampane na konzumáciu džúsov a pyré sa v Poľsku vykonávajú po dobu ôsmych rokov (od roku 2008). Avšak nové generácie vyrastajú, ekonomická situácia v krajine sa stále mení, prichádzajú nové stravovacie návyky a trendy v potravinách. To je dôvod, prečo si myslíme, že by sme mali pokračovať vo vzdelávaní v tejto oblasti.”

Nezabudnite na pohár džúsu každý deň!

Všetci by sme ho radi oslavovali celý rok. Svetový deň džúsu je sviatok, ktorý každý dietológ odporúča oslavovať každý deň. 100% džúsy bez pridaných sladidiel ako je cukor, glukózový alebo fruktózový sirup, farbív a konzervantov, by mali predstavovať súčasť každodennej stravy. Pestrá a vyvážená strava, doplnená ovocím a zeleninou aj vo forme džúsov a pyré, má za následok výbornú kondíciu a celkovú pohodu organizmu. Stojí to za pripomenutie, a to nielen 30. mája na Svetový deň džúsov, ale aj po celý rok. Na zdravie!

Pozrite si vzdelávací film, pripravený pri príležitosti Svetového dňa džúsov, na webovej stránke kampane „Džúsy a pyré – vitamíny vo výhodnej forme“.

[1] AIJN Európske združenie pre ovocné šťavy, trhová správa ovocných tekutín 2015

[2] Prieskum na zistenie povedomia spotrebiteľov o džúsoch a pyré realizovaný GFK agentúrou v marci 2015 a vo februári 2016 na vzorke 300 žien z každej krajiny zahrnutej do prieskumu.

[3] Report ištitútu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva, Národný inštitút pre výskum, 2015.