Odhaľte s nami 7 najväčších a najčastejších fám o antiperspirantoch

0
985

Každý z nás túži nájsť maximálne spoľahlivú ochranu pred nepríjemným potením. Vzhľadom na nepopierateľný fakt, že sa potíme nielen počas vysokých letných teplôt, ale i pri náročných a vypätých situáciách kedykoľvek počas roka, je veľmi dôležité nájsť tú správnu a jedinečnú ochranu. S prichádzajúcimi chladnejšími jesennými dňami však veľakrát na používanie antiperspirantov zabúdame. Nevyhýbajte sa používaniu antiperspirantov a prečítajte si naše rady a tipy o ich používaní a odhaľte mýty, ktoré sa za malými účinnými zázrakmi skrývajú.
Dermatologička MUDr. Michaela Blaško, PhD. objasňuje, ako je to so vžitými fámami a mýtmi ohľadom potenia, ktoré sa nám neraz dostali do uší.
1) Používanie antiperspirantov len v teplých letných mesiacoch? Vylúčené!

Jedna z najrozšírenejších fám o používaní ochrany v podobe antiperspirantov je ich používanie len počas teplého letného počasia. Antiperspiranty je však správne používať každý deň bez ohľadu na ročné obdobie. Antiperspirant vás totiž nechráni pred nechceným potom, ale i nepríjemným zápachom a dodáva vám nekonečný pocit čistoty. Pravidelným denným používaním antiperspirantov navyše dosiahneme zníženie vylučovania potu, koža v oblasti podpazušia bude suchšia a baktérie sa na nej budú menej množiť, čím následne predídeme nielen vzniku zápachu, ale aj vzniku kožných ochorení. Produkcia potu totiž nie je závislá len od teploty prostredia, ale aj od psychických podnetov. Napríklad pri nervozite, strese a úzkosti sa produkcia potu zvyšuje.

2) Je lepšie proti poteniu uprednostniť antiperspirant alebo dezodorant?

Kým dezodoranty sú určené predovšetkým iba na prekrytie telesného pachu, antiperspiranty sú svojim zložením a účinkom zacielené na elimináciu nadmerného potenia v oblasti podpazušia. Voľbou proti poteniu je preto rozhodne antiperspirant.

3) Môžeme sa spoľahnúť, že nás antiperspirant ochráni i pred nechceným zápachom?

Áno, môžeme, pretože mechanizmus účinku antiperspirantu spočíva práve v priamom účinku na potné žľazy. Antiperpiranty obsahujú také chemické zloženie, ktoré umožní vytvoriť v oblasti potných žliaz „zátku“, čím je zabránené vylučovaniu potu. Nedochádza tak k jeho rozloženiu baktériami, čím sa predchádza vzniku nepríjemného zápachu. Samozrejmosťou pred nechceným zápachom by však mala byť denná hygiena a nosenie oblečenia zo vzdušných, prírodných látok.

4) Od akého veku je možné antiperspirant používať?

Používanie antiperspirantov a dezodorantov nie je u detí vhodné, nakoľko antiperspiranty obsahujú parfumy a iné alergény, ktorým je malé deti zbytočné vystavovať. K ich používaniu je možné pristúpiť v období puberty, kedy sa objavuje zvýšené potenie. Pri nákupe a výbere antiperspirantov je však dôležité uprednostniť antiperspiranty s čo možno najjemnejším zložením, bez vysušovania či sprievodného dráždenia pokožky.

5) Je správne antiperspiranty používať ráno pred našim odchodom do práce a do školy?

Antiperspiranty je vhodné aplikovať večer pred spaním na čistú, umytú a nepodráždenú pokožku. Večer pred spaním je aktivita potných žliaz najnižšia, preto je nanesenie antiperspirantu v tejto dobe najúčinnejšie. Keby sme naniesli antiperspirant napríklad až tesne pred športovou aktivitou, či inou fyzickou záťažou, účinná látka by sa rýchlejšie odplavila a nemohla by správne účinkovať.

6) Môžeme si antiperspirant naniesť ihneď po oholení podpazušia?

Časté holenie a zásahy na povrchovú vrstvu pokožky sú neraz veľkou záťažou. I tie najúčinnejšie antiperspiranty však dokážu efektívne pôsobiť bez akýchkoľvek nechcených sprievodných účinkov. Po oholení podpazušia je však odporúčané počkať s aplikáciou antiperspirantu po dobu 12 hodín. Skvelým pomocníkom v starostlivosti o nepatrnú pokožku v podpazuší je vďaka ¼ hydratačného krému napríklad krémový antiperspirant Dove Maximum Protection. Antiperpirant Dove Maximum Protection príjemne vonia a zabezpečuje i celodenný pocit sviežosti. Maximálna ochrana pred potením a nepríjemným zápachom je samozrejmosťou.

7) Môžeme obľúbenú značku svojho antiperspirantu používať celý život? Máme zostať verní jednej značke a jednému produktu, ktorý radi a pravidelne používame, alebo je potrebné antiperpiranty meniť? Máme mať obavy, že náš antiperpirant začne byť po čase menej a menej účinnný?

Antiperspiranty obsahujú soli hliníka, ktoré obmedzujú činnosť potných žliaz tým, že spôsobujú stiahnutie povrchovej vrstvy kože. Vlastný dezodoračný účinok antiperspirantov je daný prítomnosťou parfémov. Antiperspiranty sú tak vďaka svojmu zloženiu účinné na zmiernenie fyziologického, normálneho potenia v oblasti podpazušia. Svoj obľúbený antiperspirant tak môžete používať  prakticky neustále.