Odborník na strechy radí

0
1109

Pre aké strechy sú asfaltované šindle určené?

Asfaltované šindle sú vhodné pre novostavby i rekonštrukcie starších striech so sklonom od 15º do 90º. Povrchová úprava šindľov zlepšuje odolnosť asfaltovej vrstvy proti poveternostným vplyvom. Šindle sa vyznačujú odolnosťou proti vlhkosti, UV žiareniu, dobre znášajú sneh a ľad, ale na druhej strane aj letné horúčavy. Komfort členov domácnosti v dome so strechou s asfaltovanými šindľami zvýšia aj ich priaznivé akustické vlastnosti. Nebudete počuť bubnovanie dažďových kvapiek na streche, nemusíte mať strach z krupobitia, ani zo silných nárazov vetra. Jednou z významných vlastností asfaltovaných šindľov je aj ich tvarovateľnosť a prispôsobenie sa tvaru a povrchu každej strechy.

Do akých oblastí sú vhodné?

            Šindle patria k obľúbeným materiálom aj vďaka svojej zaujímavej cene. Keďže sa vyznačujú vysokou odolnosťou, osvedčia sa v každom ročnom období, a to aj v zime, kedy je strecha vystavená silnému vetru a snehu. Pre vynikajúce vlastnosti šindľov možno tento spôsob zastrešenia použiť v rôznych teplotných pásmach, v severnejších, ale aj južnejších oblastiach Slovenska. Sú obľúbené aj pre svoju nižšiu hmotnosť, menšie zaťaženie krovu, ale aj pomerne dlhú životnosť.

Nakoľko náročná je ich aplikácia?

Aj šindľov – ako ľahkej strešnej krytiny – sa týkajú inovácie. Vďaka najnovším vylepšeniam niektoré druhy šindľov presvedčia aj rýchlou, veľmi praktickou a nenáročnou montážou. Najnovšie druhy sú totiž vylepšené o samolepiaci povrch umiestnený na spodnej strane šindľov, ktorý zabezpečuje účinnejšie spojenie jednotlivých šindľov medzi sebou. Veľké lepiace plochy značne urýchľujú montáž krytiny a prispievajú k ľahšej aplikácii na strechu. Montáž je vďaka tomu jednoduchá a zaberie minimum času.

Na aký podklad sa šindle kladú?

Ukladajú sa na celoplošné debnenie z dreva, vodovzdornej preglejky, alebo OSB dosák. A to tak, aby vrchný rad čiastočne prekrýval ten spodný. Ak aplikujete šindle so samolepiacimi plochami, počas aplikácie je potrebné strhnúť ochrannú fóliu a aktivovať tak lepiace plochy. Šindle sa prichytávajú pozinkovanými, alebo hliníkovými klincami určenej dĺžky. Pri šikmej streche so sklonom väčším ako 60° zvyčajne platí, že sa počet klincov na jednom šindli musí vždy zdvojnásobiť.

Na čo treba pri aplikácii dávať pozor?

Osobitnú pozornosť treba venovať spojeniu strešnej krytiny s detailmi či prestupujúcimi konštrukciami na streche (komín, strešné okno, štítové murivo). Spoje musia byť maximálne vodotesné. Hoci aplikácia asfaltovaných šindľov nie je náročná ani zdĺhavá, musí sa vložiť do rúk odborne vyškolenej realizačnej firmy a vždy treba postupovať podľa aplikačného návodu výrobcu. Do rekonštrukcie šikmej strechy sa v žiadnom prípade nepúšťajte osobne. Väčšina firiem má na svojich webových stránkach kontakty na vyškolené a osvedčené realizačné firmy. Najčastejšou chybou je aj šetrenie tam, kde sa šetriť nemá. Radím nevyberať si vždy najlacnejšiu možnosť, čo sa týka skladby strechy. Pozor si treba dať najmä na materiály s nedostatočnými parametrami.