Nebojte sa pasteliek

0
1246

Aktuálne trendy hovoria jasne. Nielen v móde platí, že pastelové farby evokujú koniec šedivej zimy a čas, kedy je jar cítiť všade okolo nás. V tomto období vídame pastelové farby vo výkladoch módnych butikov, na prehliadkových mólach, ale aj v materiáloch interiérových dizajnérov. Inšpirujte sa pastelovými farbami tak, ako ich vnímajú odborníci značky Dulux, a nebojte sa ich netypických tónov. Už dávno totiž neplatí, že pastelová ružová patrí jedine do dievčenskej izby.

Akým farbám hovoríme pastelové

Pastelové farby na nás pôsobia príjemne, až nostalgicky – často totiž vyvolávajú spomienky na naše obľúbené hračky alebo cukrovú vatu na jarmoku. Na farebnej palete sa pohybujú medzi odtieňmi ružovej, modrej, fialovej či žltej – vždy však zjemnené bielou farbou. Budia dojem triezvosti a nehy a v porovnaní so sýtymi základnými tónmi ich vnímame ako oveľa menej výrazné a agresívne.

Trendové vrstvenie

Odborníci značky Dulux sa každý rok stretávajú s poprednými svetovými dizajnérmi, aby spoločne diskutovali o situácii a náladách v spoločnosti, ktoré sa potom premietajú do trendov v interiérovom dizajne. Výsledkom je jedinečná a inšpiratívna brožúra Colour Futures (http://www.colourfutures.com/index.jsp), v ktorej sú všetky tieto trendy stvárnené a vysvetlené.

„Pastelové farby si v brožúre pochopiteľne našli svoje miesto. Vrstva + vrstva je jedným z trendov, ktoré reflektujú aktuálne dianie. Premieta sa v ňom používanie farieb pre vyjadrenie rôznej hĺbky priestoru. Ide o spojenie mäkkých pastelových odtieňov s nepriehľadnými materiálmi a ich vzájomné prekrývanie,‟ vysvetľuje Martin Brodský, Senior Brand Manager Dulux.

Nebojte sa svoju obľúbenú pastelovú farbu kombinovať s ostatnými. Dizajn je o zábave a emóciách – a harmonické pastelové farby navrstvené cez seba či kombinované v najrôznejších vzoroch presne tieto pocity vyvolávajú.

Ďalšie využitie pasteliek v interiéri

Pastelové farby nemusia byť vždy len poetické a romantické. Skúste ich jemnosť vyvážiť pomocou ostrých geometrických tvarov či chladných materiálov, ako je kov alebo syntetika. Docielite tak harmonického celku, v ktorom sa snúbia dva zdanlivé protiklady. Ak ste milovníkmi neutrálnych tónov a pastelové farby sa vám zdajú príliš odvážne, môžete ich využiť na pozadí. Stoja potom mimo stredu pozornosti, ale napriek tomu vedia zvýrazniť určité elementy v interiéri. Alebo sa vydajte neobyčajnejšou cestou a vyzdobte si izbu pastelovo ladeným nábytkom. Nič nie je tak originálne ako jemne maslovo žltá skrinka kombinovaná so svetlo modrým servírovacím stolíkom. Malé detaily dokážu veľké divy a môžu byť vaším štartovacím bodom na ceste za láskou k pastelovým farbám. Veľmi originálne tiež pôsobí ich kombinácia s neutrálnymi alebo zemitými farbami. Ideálna je napríklad striebristo sivá alebo tmavá námornícka modrá.

„Pastelové farby si skvele rozumejú tiež s medenými odtieňmi – nie nadarmo toto spojenie tvorí jednu z línií brožúry Colour Futures. Veď práve medená oranžová sa stala tohtoročnou farbou roka,‟ dopĺňa Martin Brodský, Senior Brand Manager Dulux.