Namiesto vracania peňazí za plyn by mala vláda podporiť rozvoj OZE

0
986

Vládny zámer vracať vybraným skupinám obyvateľov, napríklad dôchodcom, časť financií, ktoré použili počas roka na vykurovanie domácností plynom, nie je správnou cestou využívania verejných zdrojov. Pokiaľ chce vláda podporiť tieto domácnosti pri úspore nákladov na prípravu tepla, bolo by oveľa lepšie a efektívnejšie dotovať obyvateľov pri kúpe slnečných kolektorov určených na prípravu teplej úžitkovej vody. Nielenže by sa tak podporil rozvoj obnoviteľných zdrojov energie (OZE), ale ušetrili by sa aj náklady na zemný plyn znížením jeho spotreby a v neposlednom rade by sa zlepšila aj ekológia. Informoval o tom riaditeľ THERMO|SOLARU Ing. Milan Novák.

,,Slnečné kolektory po inštalácii pracujú spoľahlivo ďalších 30-40 rokov, počas ktorých prakticky bez ďalších nákladov prinášajú svojim majiteľom v rodinných, ale aj bytových domoch, teplú vodu zadarmo. Pri ich výrobe a inštalácii by našli prácu tisíce ľudí, ktorí sú teraz v radoch nezamestnaných. Na odvodoch a daniach by štát získal ďalšie prostriedky. Pri vracaní peňazí za plyn ide o prejedanie zdrojov, ktoré sa stratia do nenávratna. Občania nebudú motivovaní energiu šetriť, keďže im štát na jej spotrebu bude prispievať. Vysoká spotreba plynu bude naďalej prehlbovať energetickú závislosť Slovenska od Ruska, ktorá je proti všetkej logike a ukázala sa rizikovou aj tento rok počas takzvanej ukrajinskej krízy. Slovensko sa z tejto situácie nepoučilo a naďalej tu neexistuje skutočná podpora OZE pre obyvateľov. Doterajšia prax podpory podnikateľských zámerov niektorých subjektov,vyrábajúcich elektrinu zo solárnych panelov, priniesla v praxi iba finančnú záťaž pre obyvateľstvo v zvýšených cenách elektriny,“ upozornil M. Novák.

Dodal, že úspory pri platbách za elektrický ohrev vody dosahujú v súčasnosti aj viac ako 7 % ročne z ceny zariadenia na prípravu teplej úžitkovej vody. Také zhodnotenie v súčasnosti nemá žiaden bankový vklad, ani dôchodkové sporenie v treťom pilieri. Pritom solárny systém z produkcie THERMO|SOLARU s 300 l zásobníkom pokryje cca 60 až 70 % z ročnej spotreby energie na prípravu teplej vody v 4 až 5-člennej domácnosti. Tento kvalitný solárny systém má pritom praxou potvrdenú najmenej 30-ročnú životnosť a výrobca naň poskytuje záruku 12 rokov.

,,Najlacnejšia a najekologickejšia je energia ušetrená. Štát by mal konečne začať podporovať slovenské domácnosti pri využívaní OZE. Aj bez dotácií, pri predpokladanej životnosti slnečných kolektorov na úrovni 30 rokov, aj pri súčasných cenách energií, sa investované peniaze minimálne dvakrát vrátia. Pri dotáciách sa návratnosť podstatne skráti pod 10 rokov. Slnečné kolektory tak môžu byť nielen ekologické, ale aj ekonomické. Po počiatočnej investícii má občan ďalších cca 30 – 40 rokov teplú vodu prakticky zadarmo,“ povedal M. Novák.

Upozornil aj na to, že Slovensko je stále na chvoste Európskej únie vo využívaní slnečnej energie. Podľa odhadu THERMO|SOLARU je v SR doteraz nainštalovaných okolo 150 000 m2 slnečných kolektorov. Pre porovnanie, v počtom obyvateľov podobnom Rakúsku, bolo ku koncu roka 2012 nainštalovaných vyše 4,1 mil. m2 solárnych termických systémov. Zaostávanie Slovenska sa pritom prehlbuje. Rakúšania ročne nainštalujú podstatne viac slnečných kolektorov, než ich bolo inštalovaných za celú novodobú históriu samostatného Slovenska. Dotácie na obnoviteľné zdroje nevyriešia celú energetickú potrebu SR. Umožnia však aspoň tým občanom, ktorí chcú, aby boli nezávislí na dodávkach zemného plynu a zároveň sa správali ekologicky.