Najčastejšie chyby pri inštalácii elektrického podlahového vykurovania

0
1051

V dôsledku hrozby zastavenia dodávok plynu v zimných mesiacoch z Ruska nastal viditeľne zvýšený záujem o elektrické podlahové vykurovanie. Jeho kvalita a funkčnosť však závisí aj od kvality realizácie. Na čo si treba dať pozor pri jeho inštalácii? Radí Ing. Dušan Lašák, area sales manager spoločnosti Danfoss. 

  1. Nešetrite na materiáli

Vybrali ste si krásnu a kvalitnú podlahovú krytinu presne podľa vašich predstáv? Vykurovacie káble podlahového kúrenia zabudované pod ňou sú však nemenej dôležité. Načo vám bude nadčasová podlaha, ak ju budete musieť pravidelne rozoberať v dôsledku neželaných porúch vykurovacích káblov a podobne? Chyby či poruchy tohto typu sa odstraňujú veľmi ťažko a neraz sa končia totálnou devastáciou predošlej práce. Preto by prvým ukazovateľom pri výbere mala byť kvalita vykurovacieho systému, nie jeho cena. Samozrejme, že netreba za každú cenu vyberať tie najdrahšie materiály. Jedným z kľúčových ukazovateľov je dĺžka záruky, ktorú výrobca na systém poskytuje. Medzi osvedčených výrobcov patrí spoločnosť Danfoss, ktorá ponúka záruku na vykurovací systém DEVITM  až dvadsať rokov. V rozhodovaní vás usmernia aj referencie od známych.

  1. Realizáciu zverte odborníkom

Montáž elektrického podlahového vykurovania patrí do rúk profesionálom. Svojpomocná montáž je šetrením na nesprávnom mieste. V dôsledku neodbornej inštalácie môžu vzniknúť poruchy, ktorých odstránenie si vyžaduje nemalé finančné náklady. Inštalatér elektrického podlahového vykurovania s praxou a skúsenosťami si poradí aj s nečakanými situáciami v procese stavby.

  1. Nesprávny návrh

Každý systém obsahuje manuál vykurovacieho kábla, v ktorom sú popísané najdôležitejšie podmienky jeho inštalácie. V procese návrhu elektrického podlahového vykurovania sa kábel inštaluje na základe výpočtu jeho presnej odstupovej vzdialenosti s ohľadom na plošný vykurovací výkon. Ďalším krokom je rozpočítanie daného kábla na celú vykurovaciu plochu riešeného priestoru. To môže v niektorých prípadoch znamenať aj niekoľkonásobné opakovanie uloženia kábla, až kým sa nesplní presne stanovená požiadavka. Nesprávny návrh môže zapríčiniť prekurovanie alebo naopak nedostatočné dokurovanie miestností.

  1. Nedodržanie predpisov k montáži od výrobcu

Často sa stáva, že aj keď je vykurovací kábel navrhnutý optimálne pre daný priestor, jeho položenie už nie je v súlade s požiadavkami výrobcu. Následkom je predimenzované kúrenie na určitých miestach, alebo sa môže vykurovanie zdať nedostatočné. Montážnici by preto mali pri inštalácii dodržiavať presné odporúčania výrobcu. Musia byť tiež odborne zdatní, aby dokázali riešiť aj špecifické a nečakané situácie.

  1. Pozor na spotrebiče a nábytok

Vykurovací kábel sa v drvivej väčšine prípadoch nepokladá na celú plochu miestnosti. Je vedený iba v tzv. „čistej oblasti“, ktorá neobsahuje nábytok či domáce spotrebiče, akými sú práčky alebo chladničky. Hlavným dôvodom však nie je zbytočné vykurovanie nevyužitého priestoru, ale prehrievanie nábytku a spotrebičov. To by malo za následok uvoľňovanie škodlivín do ovzdušia, ako aj poruchy tepelnej poistky elektrospotrebiča. Preto je dôležité poznať umiestnenie hlavných kusov nábytku už pred inštaláciou podlahového kúrenia.

  1. Správna príprava podkladu 

Príprava podkladu je základom úspešnej realizácie. Je samozrejmé, že miesto položenia vykurovacieho kábla musí byť pred samotnou montážou očistené od všetkých nečistôt. Na to však nepostačí trochu vody a handra. Podlahu treba povysávať priemyselným vysávačom. Okrem nečistôt treba odstrániť aj prípadnú mastnotu na podlahovom základe.

  1. Nesprávny výber podlahovej krytiny

Dôležitým ukazovateľom pri výbere vhodnej podlahovej krytiny pre podlahové vykurovanie je hodnota tepelného odporu. Použitá krytina by mala mať odpor max. 0,15 m² (K/W). Všeobecne platí, čím menší tepelný odpor krytina má, tým bude prepúšťať viac tepla do priestoru. Vhodnou podlahovou krytinou je keramická dlažba, PVC, laminátové a drevené podlahy. V súčasnosti možno na podlahové vykurovanie umiestniť aj koberce. Ich výberu však treba venovať dostatočnú pozornosť. Príliš hrubý koberec totiž neprepustí toľko tepla a podlahové kúrenie môže byť nedostatočné.

Galéria obrázkov

Elektrické podlahové vykurovanie DEVI™ od výrobcu Danfoss má na našom trhu dlhoročnú tradíciu. Možno ho ovládať pomocou termostatu novej generácie s dotykových displejom DEVIreg TouchTM, ktorý pracuje v rôznych prevádzkových režimoch a prispieva k znižovaniu spotreby energie na vykurovanie.