Metaxa predstavuje poklad, ktorý nám tu zanechali anjeli

0
898

Len raz do roka nastane tá chvíľa, kedy vyjde na svetlo sveta časť tajomstva, po desaťročia ukrytého hlboko v pivniciach Metaxa. Metaxa Angels’ Treasure je unikátna svojim vznikom a majstrovským prevedením. Na slovenský trh ju prináša distribučná spoločnosť Rémy Cointreau. Vyskúšajte poklad anjelov a premeňte aj všedné chvíle na vzácne okamihy.

Starostlivo ošetrované špičkové liehoviny po celom svete trpezlivo čakajú v sudoch, starnú a zrejú ovplyvnené okolitým prostredím. Počas tejto doby voda aj alkohol odparovaním čiastočne unikajú pórmi v sudoch. Vo vlhkých podmienkach sa prirodzene odparuje viac alkoholu než vody, takže starnutím podiel alkoholu v nápoji klesá. To, čo zo sudu vyprchá, je podiel, z ktorého sa môžu tešiť len anjeli, preto sa mu hovorí „Angels‘ Share“. V pivniciach Metaxa House v Attike je ale všetko inak. Vďaka nízkej vlhkosti a po celý rok miernym a stabilným teplotám si anjeli vezmú väčší podiel vody a v sudoch zanechajú koncentrovanejšiu zmes s intenzívnou arómou. Nápoj má výrazne vyšší obsah alkoholu než pred stočením do sudu. Táto zmes zrelých muškátových vín a špičkových destilátov, starostlivo vybraných a zrejúcich celé desaťročia, je jediná svojho druhu. Jantárovú tekutinu zdobí vôňa kôry horkého pomaranča, sušeného ovocia, sladkého korenia, čokolády, dubu, karamelu, vanilky Bourbon, slivkového lekváru a slamienky.

Umenie Metaxa Mastera

Pri tvorbe Metaxa Angels’ Treasure sa Metaxa Master, Constantinos Raptis, inšpiroval príbehmi o anjeloch, ktoré poznal z rozprávaní svojich predchodcov. Legendy o tomto jedinečnom fenoméne ho tak uchvátili, že ich túžil zachytiť a premeniť v niečo skutočné. „Metaxu Angels’ Treasure vytváram z jemných destilátov, ktoré zreli po desaťročia v malých sudoch z limousinských dubov, ktorých drevo sa vyznačuje vysokou priepustnosťou odparovanej vody. Tieto zrelé destiláty miešam s vybranými muškátovými vínami z ostrova Samos a vzniknutú zmes nechávam ďalej zrieť vo veľkých dubových sudoch, kde odparovanie pokračuje, hoci s menšou intenzitou. Len raz v roku potom nastane tá chvíľa, kedy prepustím z pivnice malé množstvo Metaxa Angels’ Treasure,“ vysvetľuje Constantinos.

Aby poklad anjelov opísal čo najvýstižnejšie, pozval na inšpiratívne stretnutie svojho priateľa, experta na vône. Pierre Aulas je známy vytváraním nádherných vôní pre tie najprestížnejšie luxusné značky na svete. Značkové liehoviny a parfumy majú podľa Pierra veľa spoločného. Sú to najmä detaily, ktoré nám utkvejú v pamäti a potom vyvolávajú túžbu. Ochutnávka Metaxy Angels´ Treasure bola preňho neočakávaným zážitkom. Ako sám podotkol: „Arómy, ktoré nám tu anjeli zanechali, boli bohatšie a koncentrovanejšie. Vznikol dokonalý celok, veľmi zaujímavá tekutina, ktorá v mojich ústach priam explodovala v prekrásnom bukete. Zmes Angels’ Treasure je sofistikovaná a prepracovaná do dokonalej rovnováhy, rovnako ako ktorýkoľvek veľký parfum. To je rozhodne znakom dokonalosti.“

Elegantný design nádherne tvarovanej karafy, ktorá evokuje krivky anjelských krídel a uzáver zobrazujúci kvapku Angels’ Share, ale aj jej hlboký,jantárový obsah získali na medzinárodnom fóre kvalitných liehovín viaceré prestížne ocenenia.

Vlastnosti Metaxa Angels´ Treasure

Farba: Temne jantárová farba s medenými odleskami

Buket: Intenzívna aróma s hlboko sladkou vôňou. Kôra horkého pomaranča a sušeného ovocia ako slivky a marhule. Sladké korenie, škorica, muškátový oriešok, klinčeky. Čokoláda, dub, karamel. Bourbonská vanilka, slivková marmeláda a slamienky.

Chuť: Zamatová, hodvábna, teplá a komplexná. Citrusové plody, najmä horký pomaranč, zmes rôznych paprík, horkej čokolády, tabaku a jemného duba.

Koniec: Intenzívna, komplexná s dlhým doznievaním a s takmer hmatateľnou prítomnosťou horkého pomaranča a sladkého korenia.

Obsah alkoholu: 41 %

Metaxa Angels´ Treasure bude v ponuke od apríla 2016 vo vybraných predajniach. Maloobchodná cena je 150 eur/fľaša 0,7 l.