MAJSTRI TRADIČNÝCH REMESIEL DOSTALI NA DNÍ ZELÁ NETRADIČNÉ OCENENIE

0
982

Význam poctivej práce a tradičných remesiel si pravidelne pripomíname na jarmokoch a festivaloch, akým sú aj Dni Zelá. Návštevníci festivalu kapusty preto dostali príležitosť vybrať spomedzi 11 majstrov troch, ktorí boli v mene Veľkopopovického sládka ocenení za svoju poctivú prácu celoročnou zásobou piva Kozel.

V rámci Dní Zelá, ktoré pritiahli do Stupavy podľa prvých odhadov takmer 50-tisíc fanúšikov tradičných kapustných pokrmov z celého západného Slovenska, sa tentokrát uskutočnilo aj oceňovanie tradičných remesiel. Poctivá ručná výroba zelákov, hrncov či pekáčov k festivalu tohto druhu neodmysliteľne patrí, rovnako ako práca s drevom, prútím a keramikou.

„Velkopopovickí sládkovia veľmi dobre vedia, aké náročné je tradičné remeslo a čo všetko obnáša. Preto sme sa rozhodli majstrom svojho remesla za poctivú prácu verejne poďakovať,“ vysvetlil Vojtěch Homolka, hlavný sládok z Velkých Popovíc, ktorí jedenástich vybraných remeselníkov ocenil pivom Velkopopovický Kozel 11%. „Kozel je odmena, ktorá po dobre vykonanej padne vhod každému pracantovi,“ doplnil sládok.

Najviac hlasov spomedzi všetkých získali od spokojných Slovákov Ľubomír Lipai s manželkou. „Pre majstra niet väčšej cti, ako keď ľudí jeho práca teší a vyjadria mu svoju vďaku. Veľmi sa teším, že Veľkopopovický Kozel takýmto spôsobom oceňuje nás, malých remeselníkov a pripomína, že občas nepovšimnutá, ale poctivá práca, si zaslúži poďakovanie,“ povedali výrobcovia keramiky z Michaloviec na margo svojho víťazstva v hlasovaní. Počas slávnostného odovzdávania ocenení na hlavnom pódiu bolo vidno, že podobne nadšený a dojatý bol každý jeden z vybraných majstrov.