Kto šetrí, má za tri

0
2169

Približne 40 % elektrickej energie v domácnosti sa spotrebuje v kuchyni. Takmer štvrtina jedla, ktoré kúpime, skončí v odpadkovom koši. Zároveň pripadá približne 15 % globálnej spotreby vody na domácnosti, predovšetkým na kuchyne. Kuchyňa je srdcom domova, ale je zároveň aj multifunkčným priestorom, kde spotrebujeme množstvo elektrickej energie a vody a vyprodukujeme najviac odpadu.

Existujú však možnosti, ktoré pomáhajú jednoducho znižovať spotrebu energie, vody
a množstvo vytvoreného odpadu, a šetriť tak životné prostredie. Pritom sa nenaruší vaše pohodlie, ani funkcie a vzhľad vášho domova, dokonca ešte ušetríte. Šikovné riešenia budú pracovať za vás. Tipy, ako ušetriť peniaze v každodennom živote, sa hodia vždy, nielen na začiatku nového roka.

Ako ušetriť elektrickú energiu

  • Pokrievky na hrnce znižujú spotrebu energie. Pri varení v hrnci s pokrievkou môžete ušetriť 20 až 30 % energie a jedlo budete môcť servírovať skôr. (STABIL)
  • Žiarovky LED ušetria až 80 % energie a vydržia 20-krát dlhšie ako bežné žiarovky. Majú životnosť až do 20 000 hodín. (LEDARE)
  • Indukčné varné dosky sú až o 40 % rýchlejšie ako sklo keramické. Umožnia vám uvariť jedlo za 24 minút namiesto hodiny. Indukcia efektívne privádza energiu priamo na dno hrncov a panvíc, takže nedochádza k úniku tepla do okolia a spotrebujete až o 40 % energie menej. (FOLKLIG)
  • Vedeli ste, že už 3 milimetrová vrstva námrazy v mrazničke zvýši jej spotrebu energie až o 75 %? Odporúčaná teplota v chladničke je 5 °C a v mrazničke
    –18 °C. Každý ďalší stupeň nad touto hodnotou zvýši spotrebu energie o 5 %. (SUPERBT)
  • Dobíjacie batérie môžete používať až 500-krát dlhšie ako alkalické (vďaka čomu sa tiež spotrebuje omnoho menej materiálu). (LADDA)
1STABIL, pokrievka, nehrdzavejúca oceľ, číre sklo €3,99 IKEA
2LEDARE, žiarovka LED E27, guľatá, opálová biela €4,99 IKEA                                                 
3FOLKLIG, indukčná varná doska, čierna €299 IKEA                                        
4LADDA, dobíjacia batéria €4,99 IKEA

 

 

Viac umývania za menej peňazí

  • Ak vodovodné batérie obsahujú šikovné zariadenie, tzv. perlátor, môžete znížiť spotrebu vody až o 40 % pri zachovaní tlaku. Pocítite to aj na výške vašich účtov za energie. (RINGSKÄR)
  • Pokiaľ pri ručnom umývaní riadu použijete praktické doplnky k drezu, znížite spotrebu vody až o 60 % v porovnaní s umývaním pod tečúcou vodou. (BOHOLMEN)
  • Ak pri umývaní rúk alebo riadu nenecháte vodu zbytočne tiecť, môžete ušetriť až 6 litrov vody za minútu. (RINGSKÄR)
  • Nechajte umývačku pracovať za vás! Spotreba vody pri umývaní riadu v umývačke sa zníži až o 85 % oproti ručnému umývaniu. (ENASTÅENDE)
  • Najnovšie modely umývačiek sú vždy efektívnejšie ako tie staršie. Pri použití programu EKO ušetríte až 51 % vody. (ENASTÅENDE)
5RINGSKÄR, páková batéria, farba nehrdzavejúcej ocele, €79,90 IKEA
6ENASTÅENDE, zabudovateľná umývačka, nehrdzavejúca oceľ €599 IKEA
 

 

 

 

Odkladanie namiesto vyhadzovania

  • Takmer štvrtina jedla, ktoré kúpime, skončí v odpadkovom koši. Často sa pokazí skôr, ako ho stihneme zjesť. Praktické dózy na potraviny vám zaistia prehľad uskladneného jedla, a tým vám pomôžu predísť zbytočnému plytvaniu. (IKEA 365+)
  • V súčasnosti je možné recyklovať a znovu využiť okolo 40 % bežného odpadu
    z domácnosti. V skutočnosti recyklujeme a znovu využijeme len 19 % odpadu. Začať s recykláciou je úplné jednoduché. Najdôležitejšie je nájsť miesto kde budete triediť odpad. (SORTERA)
  • Šikovné riešenia, ako napríklad naparovacia vložka, vám umožnia variť viac jedál naraz v jednom hrnci, čím opäť ušetríte energiu. (STABIL)
7IKEA 365+, dóza na potraviny, biela, červená €1,29 IKEA
8SORTERA, kôš na triedenie odpadkov s vekom, biela €7,99 IKEA

9STABIL, násada na varenie, nehrdzavejúca oceľ €3,99 IKEA