Krása dreva vynikne na podlahe

0
2622

Prirodzená krása drevenej podlahy je večná. Každý jej kúsok je originál s jedinečnou štruktúrou letokruhov a sukov. Výrobcovia neustále prichádzajú s novými technológiami povrchových úprav. Drevené podlahy preto patria právom medzi kľúčových hráčov na trhu s podlahovými krytinami. Pozrime sa na pár vybraných postupov, ktoré si v rámci svojho know-how chráni švédsky výrobca drevených podláh Kährs. 

Netradične vysoký lesk 

Mohlo by sa zdať že lesklý lakovaný povrch nie je ničím neobvyklým. Avšak, špeciálny lak s vysokou mierou lesku, ktorý aplikuje výrobca Kährs na dreviny buk, dub a jaseň v kolekcii Shine, disponuje zvýšenou odolnosťou proti poškodeniu a dodáva podlahe netradične vysoký a elegantný lesk. Postup lakovania je veľmi náročný, drevina musí mať vysokú kvalitu a pracovné prostredie musí byť dokonale čisté.

Vo viacerých dimenziách 

Exkluzívna remeselná technika Kährs Riverstone je špeciálna metóda opracovania dreva do podoby starých doskových podláh. Miesta v okolí sukov sa ručne opracovávajú do hĺbky až kým nedôjde k dostatočnému zvýrazneniu sukov, ako aj rustikálneho vzhľadu. Výsledkom je dokonale plastický povrch podlahy s 3D efektom, ktorý pocítite aj cez podrážky topánok.

Ručne aj strojovo

Techniky ručného škriabania  dokážu vytvoriť rôzne úrovne rustikálneho vzhľadu, rezania a kefovania. Ručné škriabanie a ďalšie ručné opracovania umocňujú originalitu drevenej podlahy. Prirodzená kresba dreva sa zvýrazňuje a dokresľuje pomocou klasických dlát alebo iných tupých predmetov.

Ďalšou zaujímavosťou sú priečne či pozdĺžne rezané dosky, a to ručne alebo strojovo. Touto technikou sa narúša a odstraňuje mäkká vrchná vrstva dreviny.

Kefovaním oceľovými kefami sa zvýrazňuje prirodzená vláknitá štruktúra dreva a zároveň na jeho povrchu vzniká doplnková textúra. Často sa vytvárajú aj ďalšie povrchové úpravy, napríklad skosenie hrán či aplikácia farebného moridla a lesku. Výsledkom je rustikálny vzhľad a plastickosť.

Tónovanie a farbenie

Zmena prirodzeného odtieňa dreviny sa najčastejšie docieli bielením alebo morením. Pomocou týchto úprav sa vytvárajú výrazné kontrasty, dekory s patinou či zastaraný vzhľad.

Moridlá rôznych odtieňov dokážu zvýrazniť prirodzené farby a štruktúry drevín vo všetkých farebných tónoch, od tých svetlých až po čierne, vrátane exotických farieb. Morená podlaha tak získa nový farebný nádych. Morenie tiež pomáha zjednocovať či zvýrazňovať farebné nesúlady dreva.

Bielením sa drevo zosvetľuje, čím možno vytvárať zaujímavé svetlé kresby, alebo odstrániť nežiadúce farebné škvrny na povrchu. Na bielenie sa vo výrobe Kährs používajú už spomínané moridlá alebo pigmentované laky a oleje.

Drevené kolíky

Na niektorých dekoroch viacvrstvových podláh Kährs môžete naraziť aj na zaujímavé drevené kolíky. Sú typické pre podlahy starých vidieckych dreveníc, kde mali svoju účelovú funkciu. Držali jednotlivé dosky pri sebe, spájali ich, aby sa nerozchádzali. V súčasnosti pri používaní zámkových spojov ide iba o dekoračný prvok. Výrobca používa dva typy, zúžený v tvare motýľa alebo štvorcový.

Na mnohých dekoroch nájdeme rôzne kombinácie viacerých povrchových úprav. Obľúbené sú aj skosené hrany, tzv. „V“ drážka, ktoré najčastejšie zvýrazňujú tvar jednolamelových dosiek. Táto jednoduchá úprava frézovaním umocňuje rustikálne prvky a doske dodáva na robustnosti. Pri hladkých a jemných dekoroch naopak dokáže podčiarknuť krásu dôsledne opracovaného dreva.