KONTROLÉR D-Link pre bezpečnú firemnú Wi-Fi sieť

0
1243

D-Link, popredný výrobca sieťových riešení pre profesionálne aplikácie, uvádza na trh nový Wi-Fi kontrolér DWC-2000, ekonomické a používateľsky prívetivé riešenia pre veľké a stredné firmy. DWC-2000 samostatne ovláda až 256 prístupových bodov (access pointov) a v kombinácii s ďalšími kontrolérmi dokáže ovládať až 1.024 prístupových bodov z jedného grafického rozhrania. Srdcom systému je centrálny riadiaci mechanizmus, ktorý umožňuje jednoduchú inštaláciu a správu bezdrôtových prístupových bodov. Rad ďalších funkcií potom zaisťuje optimálne zabezpečenie a dostupnosť Wi-Fi sietí v rôznych pracovných prostrediach, ako sú hotely, nemocnice alebo firemné areály.

Centrálne ovládanie pre bezpečie a komfort

Wi-Fi kontrolér umožňuje s malými nákladmi a bez námahy jednotne konfigurovať a spravovať prístupové body pri stredných a veľkých Wi-Fi inštaláciách. DWC-2000 dáva sieťovým administrátorom k dispozícii ovládaciu konzolu, ktorú môžu používať na správu každého pripojeného prístupového bodu, od jeho počiatočného nastavenia až po vyradenie z prevádzky. Základná verzia DWC-2000 môže riadiť až 64 bezdrôtových prístupových bodov. Túto kapacitu je možné zvyšovať pomocou doplnkových licenčných balíčkov až na celkových 256 prístupových bodov. Prístupové body D-Link radu DWL, podporované týmto kontrolérom, sú automaticky vyhľadané v sieti a pomocou ľahko použiteľného sprievodcu nastavením sa do nich zavedie štandardná konfigurácia, pripravená administrátorom. To umožňuje rýchlo a konzistentne rozširovať bezdrôtovú sieť. Pre zvýšenie dostupnosti siete je možné použiť aj systém s niekoľkými kontrolérmi. Štyri kontroléry DWC-2000 dokážu monitorovať až 1.024 prístupových bodov v jednom klastre a ovládať ich centrálne z jedinej konzoly. Ďalšie štyri DWC-2000 umožnia vytvoriť prepojenie 4×4, ktoré je oveľa odolnejšie proti výpadkom. Jednotlivé kontroléry sa navzájom chránia a zálohujú svoju činnosť v prípade, že nastane nejaká porucha.

Integrovaný systém pre hostiteľský prístup 

D-Link zabudoval do DWC-2000 kompletný prevádzkový systém pre poskytovanie prístupu k internetu príležitostným používateľom a hosťom. Tento systém umožňuje vytvárať dočasné kontá alebo prístupové kupóny, ktorých platnosť je obmedzená podľa nastaveného času alebo objemu dát. Prístupový kupón je možné tiež vytlačiť na žiadosť hosťa. Pre komerčných poskytovateľov dočasného prístupu k internetu je k dispozícii jednoduché pripojenie k platobnému rozhraniu, napríklad pre kreditné karty alebo elektronické platobné systémy.

Proaktívna prevencia útokov

Bezpečnosť Wi-Fi siete je zaistená pomocou šifrovania dát medzi klientom a prístupovým bodom a pomocou všestranných bezpečnostných funkcií DWC-2000. Systém detekcie prieniku do bezdrôtovej siete (WIDS) umožňuje riadiacej jednotke odhaliť neznáme prístupové body a klientov v internej sieti. Týmto spôsobom je možné preventívne zabrániť potenciálnym útokom. Ďalšiu ochranu tvorí tzv. captive portál, ktorý zachytáva všetky požiadavky na prístup, kým nie je úspešne dokončený proces autentizácie. Pre kontrolu prístupu k užívateľským dátam sú podporované tiež adresárové služby, napríklad LDAP a Microsoft Active Directory, a tiež autentizácia cez RADIUS a POP3.

Perfektná technológia pre optimálne vysielanie a príjem

Výstupný výkon jednotlivých prístupových bodov je prispôsobený podmienkam prostredia. Ak majú niektoré prístupové body poruchu, je tento výpadok kompenzovaný zvýšením výkonu okolitých prístupových bodov. Kontrolér DWC-2000 pravidelne automaticky skenuje vysielacie kanály a frekvenčné pásma a prideľuje klientom najmenej využívané kanály. Výsledkom je zaistenie stále optimálneho vysielania a príjmu.

Cena a dostupnosť

DWC-2000 je už k dispozícii v Českej a Slovenskej republike za odporúčanú koncovú cenu 1 660 EUR, resp. 44 900 Kč bez DPH.

D-Link DWC-2000 – prehľad hlavných vlastností

  • Vysoká škálovateľnosť – až 1.024 prístupových bodov
  • Podpora mnohých prístupových bodov D-Link
  • Možnosť klastrovania a pohotovostných konfigurácií pre zaistenie vysokej dostupnosti siete
  • Optimálna sila signálu a pokrytie pre všetky koncové zariadenia
  • Automatické skenovanie kanálov a frekvenčného pásma
  • Ľahká konzistentná správa vďaka centrálnej konzole a sprievodcom
  • Mnoho zabezpečovacích funkcií, proaktívna prevencia útokov
  • Integrovaná správa hosťov a dočasných účtov
  • Možnosť pripojenia k platobným systémom
  • Autentizácia cez LDAP, RADIUS, Microsoft Active Directory a POP3