Kedy stačí len vysávač a mop?

0
1165

Rôzne druhy podlahových krytín si vyžadujú individuálnu starostlivosť. Kedy stačí na údržbu vysávač a mop a kedy treba podlahu dôkladne ošetriť?

Základné pravidlo údržby podláh znie: stop vlhkosti. Dlhodobé pôsobenie vody a vlhkosti neprospieva žiadnej krytine, preto treba tento kontakt čo najviac obmedziť. Pri bežnom čistení stačí podlahu najskôr povysávať alebo pozametať a potom pretrieť dôkladne vyžmýkanou handrou alebo mopom. Z handry či mopu nesmie kvapkať voda a po pretretí by mala byť podlaha do minúty opäť suchá. „Väčšie množstvo vody môže spôsobiť podmáčanie krytiny, vznik plesní či sčernanie škár a spojov medzi jednotlivými lamelami drevených alebo laminátových krytín“, vysvetľuje Radomír Shromáždil, obchodný riaditeľ firmy KPP, dovozcu a predajcu podlahových krytín.

  1. Drevené podlahy

Údržba drevených podláh závisí od ich povrchovej úpravy. Lakované povrchy sú vďaka ochrannej vrstve laku odolnejšie proti oderu než olejované. Drobné i hlboké škrabance, možno na lakovaných drevených podlahách opraviť pomocou opravných lakov. Tie majú rovnakú konzistenciu ako laky, ktorými sa ošetrujú parkety vo výrobe. Pre dokonalú prídržnosť opravného laku treba povrch najskôr mierne zdrsniť a potom pomocou štetca naniesť nový lak. Ten poškodené miesto uzatvorí, zamaskuje a zabráni jeho rozširovaniu. V závislosti od frekvencie a spôsobu používania podlahy je po nejakom čase nevyhnutné lakované povrchy kompletne zbrúsiť a znova nalakovať. Špeciálne čistiace systémy na lakované drevené krytiny vytvoria na podlahe ochrannú vrstvu zvyšujúcu odolnosť proti poškodeniu laku a tým predĺžia obdobie opakovanej aplikácie. Tieto systémy zahŕňajú aj osviežovače na rozjasnenie krytiny.

Zvýšiť odolnosť olejovaného povrchu krytiny možno len jeho pravidelným ošetrovaním. V priestoroch s rušnou prevádzkou odporúčajú výrobcovia olejovanie jedenkrát ročne, v málo zaťažovaných priestoroch stačí olej obnoviť v dvoj až trojročných intervaloch. Výrobcovia však svoje produkty neustále vylepšujú. Krytiny z kolekcie drevených viacvrstvových podláh Kährs Founders sú ošetrené špeciálnym prírodným olejom, ktorý zabezpečuje zvýšenú odolnosť. Podlahy sú menej náročné na údržbu a preto ich stačí v bytových priestoroch naolejovať raz alebo dvakrát ročne. V často zaťažovaných priestoroch je potrebné povrchovú úpravu obnoviť podľa frekvencie využitia podlahy. Pokiaľ dôjde k vytvoreniu výrazného škrabanca, možno podlahu naolejovať aj lokálne. Ošetrovanie olejovaných podláh je jednoduché a vďaka špeciálnym setom od výrobcov ho zvládnete aj sami. Vždy sa však riaďte pokynmi výrobcu a rozlišujte, aký typ oleja je vhodný pre vašu podlahu.

  1. Vinylové podlahy

Pravidelným ošetrovaním vinylovej podlahy vytvoríte na povrchu ochranný film, ktorý zvyšuje jej odolnosť a zlepšuje vzhľad. Údržba sa odporúča vykonávať v mesačných intervaloch pomocou špeciálnych prípravkov na to určených. Tie sa spravidla riedia vodou, následne sa nanášajú pomocou mopu či handry a nechajú sa na podlahe zaschnúť.

  1. Prírodná podlaha Marmoleum

Podlahová krytina Marmoleum® od spoločnosti KPP má antistatický povrch, ktorý obmedzuje množenie baktérií, preto je jej čistenie nenáročné. Postačí ju ošetrovať v závislosti od stupňa jej zaťaženia, priemerne však jedenkrát ročne. Použite na to špeciálny prípravok od výrobcu zriedený vodou a naneste ho v jemnej vrstve na podlahu. Ideálny čas pôsobenia je 10 až 15 minút. Následne podlahu dôkladne vytrite handrou alebo na to použite kefu. Na rozpustené nečistoty potom použite vysávač na vodu, prípadne podlahu utrite handrami. Následne celú plochu podlahy opakovane umyte handrou namočenou iba v čistej vode, až kým použitá voda neprestane peniť. Medzi čistiacimi prípravkami nájdete aj špeciálne produkty na záverečné ošetrenie, ktoré dodajú podlahe jemne matný vzhľad.

  1. Laminátové podlahy

Kvalitná laminátová podlaha si nevyžaduje takú starostlivosť ako iné typy podlahových krytín. Na jej prípadné ošetrovanie však nikdy nepoužívajte prípravky, ktoré vytvárajú ochranné vrstvy ako lesky alebo vosky. Znemožnili by ste si jej bežné čistenie a odstraňovanie škvŕn. Po použití čistiacich roztokov pri pravidelnej údržbe utrite podlahu dosucha tak, aby na nej nezostali ich zvyšky.

Ako predísť poškodeniam podlahy

Poškodenie podlahy môže spôsobiť piesok či drobné kamienky donesené na topánkach. Preto pred vstup do miestnosti z exteriéru umiestnite čistiacu rohož. Po drevenej a vinylovej podlahe by ste tiež nemali chodiť v ihličkových podpätkoch. Priestor v okolí krbu či kachlí ochráňte vždy keramickou dlažbou alebo iným vhodným spôsobom. Nohy stoličiek, stolov a iného nábytku podlepte filcovými podložkami. Podlahu pred poškriabaním kolieskami kancelárskych stoličiek ochráňte tenkým kobercom.

Dôležité upozornenie

Predtým ako sa pustíte do ošetrovania ktoréhokoľvek druhu podlahovej krytiny, dôkladne z nej odstráňte všetky nečistoty. V opačnom prípade by ochranný film, ktorý vytvárajú ošetrovacie prípravky, zakonzervoval všetky nečistoty na povrchu podlahy, čo by skomplikovalo čistenie. Ak sa rozhodnete použiť čistiace prostriedky, vyberajte iba tie špeciálne určené na čistenie podláh a od serióznych výrobcov. V žiadnom prípade na čistenie nepoužívajte ostré kefy či drôtenky, ktoré by mohli povrch podlahovej krytiny poškriabať.