Kačacie hody vo vašej kuchyni

0
1241

Počas horúceho leta sme konzumovali najmä čerstvú zeleninu a ovocie, ale s prichádzajúcim chladnejším počasím si môžeme dopriať energeticky výdatnejšiu stravu. Pravé jesenné kačacie hody si pripravíte jednoducho aj doma vo vlastnej kuchyni.

Vychýrené vinárske oblasti na úpätí Malých Karpát píšu históriu kačacích alebo husacích hodov už viac ako sto rokov. Postupne sa táto gurmánska tradícia dostala aj do ostatných častí Slovenska. Teraz si však hody, ktorým kraľuje chrumkavá kačica, môžete ľahko pripraviť aj doma. Vďaka inovatívnym funkciám, ktorými sú rúry gorenje vybavené, je ich príprava jednoduchá. Pozvite rodinu či blízkych a pripravte im nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.

Rúra inšpirovaná tradičnou pecou na drevo

Recept na pečenú kačku s kapustou a lokšami

Pred pečením kačku nasoľte a nechajte pár hodín odstáť, ideálne cez noc. Na druhý deň môžete do nasolenej kačky umiestniť jablko, ktoré zvýrazní jej chuť. Následne kačku umiestnite na pekáč prsami dole. Prvú pol hodinu ju pečte na vyššej teplote a potom stiahnite teplotu na 150°C. Dĺžka pečenia je závislá od veľkosti kačky, orientačný čas sú približne štyri hodiny. Pol hodinu pred dopečením ju odokryte, aby schrumkavela.

Dusená biela kapusta s karamelom

1 hlávka bielej kapusty

1ks cibuľa

4 polievkové lyžice kryštálového cukru

3 polievkové lyžice octu

Kapustu nakrájajte na rezance a cibuľu na malé kocky. V hlbšom hrnci rozpáľte olej, na ktorom krátko urestujte cibuľu. Pridajte kryštálový cukor a nechajte ho skaramelizovať do hneda. Do hrnca vložte kapustu, ktorú podlejte približne 1,5 dcl vody. Stiahnite teplotu, prikryte a nechajte pomaly dusiť. Keď už je kapusta mäkká, pridajte ocot podľa chuti.

Zemiakové lokše

1 kg zemiakov

150 g hladkej múky

Zemiaky si uvarte v šupke a dajte vychladnúť. Po vychladnutí ich ošúpte a poriadne popučte. Na doske zmiešajte zemiaky s hladkou múkou a vypracujte hutné cesto, z ktorého urobte šúľok. Z neho odkrojujte kúsky, z ktorých vyvaľkajte placky. Tie pečte na suchej panvici. Na záver ich potrite vypečeným tukom z kačky.