Jedzte ako Japonci

0
1165

Japonská kuchyňa býva považovaná za jednu z najdravších i najchutnejších. A na to, aby ste si ju vychutnali, už nemusíte cestovať až do Japonska alebo navštíviť drahú reštauráciu. So šikovnými pomocníkmi si ju jednoducho pripravíte aj doma.

Lahodná kombinácia ryže v octovom náleve, rias, morských plodov, zeleniny, prípadne tropického ovocia očarila už nejedného labužníka. Na chutné sushi už ale nemusíte chodiť len do reštaurácií, no môžete si ho jednoducho pripraviť aj doma, prípadne vďaka servisu Bento ním pohostiť aj svojich kolegov.

Postup je na prípravu jednoduchý:

Na plátok morskej riasy nori rozložte ryžu, cca 2 cm široký okraj nechajte voľný.
Na spodnú tretinu rozložte ingrediencie a všetko zrolujte s pomocou podložky na rolovanie.
Rolky sushi nakrájajte ostrým nožom na primerané kúsky a podávajte.

 Aby sa vám to podarilo čo najlepšie, máme pre vás niekoľko užitočných tipov:

  • Správne uvarená ryža je základom sushi. Môžete použiť bielu alebo hnedú ryžu, vyberte si však typ určený špeciálne na sushi. S ryžovarom sa ryža uvarí rýchlo, rovnomerne a bez pripaľovania. A navyše ho určite využijete nielen pri príprave sushi. Nájdete v Tchibo.
  • Octový nálev si môžete pripraviť sami, zmiešaním ryžového octu, cukru a soli. Ideálny je pomer 6:4:1. Všetko následne zmiešajte s vychladnutou ryžou – ideálne v drevenej miske, kovovej sa radšej vyhnite.
  • Keďže sushi sa vyrába predovšetkým zo surových rýb, treba klásť mimoriadny dôraz na jeho kvalitu. Ak chcete použiť sladkovodnú rybu, radšej ju vopred uvarte.
  • Riasa nori musí byť pri príprave sushi pevná a chrumkavá. Skladujte ju v uzavretej nádobe, aby nenachytala zbytočnú vlhkosť.
  • Zadovážte si kvalitnú súpravu na sushi. Nájdete ju napríklad v  Podložku odporúčame pred použitím obaliť v potravinovej fólii, aby ste ju následne nepoškodili prácnym čistením.
  • Pre dobré nakrájanie je potrebný naozaj ostrý nôž. Čepeľ so zubatým ostrím vytvorí pri krájaní efektné vrúbky.
  • Dokonalé pripravené sushi si zaslúži efektné servírovanie. Najlepšie vynikne na jednoduchých hranatých tanieroch.
  • Bento – to je japonská tradícia oddeľovania jedál v samostatných škatuľkách alebo v boxoch so samostatnými priehradkami. Prednosťou tejto metódy je, že jedlo sa nezmieša a je možné ho dobre prenášať. Bento je ideálny pomocník na prepravu sushi, ale aj rôznych iných pokrmov. Dostanete v Tchibo.
  • Sushi sa najlepšie hodí zapíjať zeleným čajom alebo saké.