IKEA ponúka ryby a morské plody zo zodpovedne riadených zdrojov až 600 miliónom svojich zákazníkov

0
1310

Spoločnosť IKEA oznámila, že vo svojich obchodných domoch predáva a servíruje výlučne ryby a morské plody pochádzajúce zo zodpovedne riadených a udržateľných zdrojov s certifikátmi ASC a MSC, a tak splnila jeden zo svojich dlhodobých záväzkov ponúkať zdravšie jedlo. IKEA ponúka najširší výber certifikovaných rýb a morských plodov na globálnej úrovni. Na 47 trhoch, na ktorých IKEA pôsobí, je v ponuke viac ako 23 rôznych druhov certifikovaných rýb. Vďaka tomuto záväzku sa certifikované ryby a morské plody po prvýkrát objavili aj na ôsmich nových trhoch.

IKEA Food sa neustále vyvíja v duchu nového smerovania. Zo záväzku ponúkať ryby a morské plody výlučne s certifikátom Aquaculture Stewardship Council (ASC) a Marine Stewardship Council (MSC) prirodzene vyplynuli aj ďalšie rozhodnutia spoločnosti a IKEA v apríli tohto roka rozšírila svoj sortiment o zeleninové guľôčky.

IKEA ponúka viac ako 23 rôznych druhov certifikovaných rýb a morských plodov, ako napr. lososy, slede a krevety. Vďaka tomu je IKEA najväčším poskytovateľom certifikovaných rýb a morských plodov na globálnej úrovni. IKEA zároveň predstavila certifikované ryby aj na ôsmich trhoch, kde doteraz neboli k dispozícii, ako napr. v Turecku, Thajsku a na Strednom východe.

„Som veľmi hrdý, že si naši zákazníci môžu pochutnať na kvalitných rybách, ktoré pochádzajú zo zodpovedného zdroja a sú vyprodukované ľuďmi, ktorí majú zabezpečené dobré pracovné podmienky. Všetko je výsledkom našich ambícií a záväzkov, ktoré sú dôležitou súčasťou nášho hodnotového rebríčka; od rybolovu a fariem až po školenie našich zamestnancov a certifikáciu našich reštaurácií,“ hovorí Michael La Cour, Obchodný riaditeľ v IKEA Food Services AB.

„IKEA dokazuje, že je svetovým lídrom na poli trvalej udržateľnosti. Tým, že IKEA nakupuje a predáva výlučne certifikované, udržateľné ryby a morské plody, má pozitívny vplyv nielen na správanie svojich zákazníkov, ale aj na udržateľné obchodné správanie na celom svete. IKEA svojím konaním významne ovplyvňuje život v mori a zabezpečuje zásoby rýb aj pre ďalšie generácie,“ hovorí Nicolas Guichoux, Obchodný riaditeľ v Marine Stewardship Council (MSC).

„Som veľmi rád, že sa IKEA rozhodla pre ryby z certifikovaných lovov a chovov. Tým, že sa IKEA zaviazala používať certifikáciu ASC, zmenila pravidlá hry; o certifikácii ASC sa teraz dozvie aj množstvo nových zákazníkov. Je to skvelý spôsob ako spropagovať zmeny, ktoré sú dôležité pre rozvoj zodpovedného lovu a chovu rýb. Zákazníci si odteraz môžu byť istí, že losos podávaný v Reštaurácii IKEA a predávaný v Obchodíku so švédskym špecialitami pochádza z fariem, ktoré rešpektujú životné prostredie, práva zamestnancov a záujmy miestnych komunít,“ tvrdí Chris Ninnes, Generálny riaditeľ v Aquaculture Stewardship Council (ASC).

Ryby a morské plody sú vítanou ingredienciou vo švédskej kuchyni a nesmú chýbať na žiadnom sviatočnom stole počas Vianoc, Veľkej noci či osláv letného slnovratu. Preto sa, ako neoddeliteľná súčasť švédskej kultúry, predáva a servíruje v každom obchodnom dome IKEA na celom svete.

Certifikáty MSC a ASC sú uznávané na celom svete a sú zárukou dôveryhodných a odborných štandardov týkajúcich sa udržateľného a zodpovedného chovu a lovu rýb.