Ekologické diela a skrášľovanie školských areálov úspešne pokračujú

0
832

Námestí Slobody za účasti zástupcov mesta a firmy Nestlé Slovensko s.r.o., zástupcov ZŠ, MŠ a širokej verejnosti. Do 13. ročníka Ekoroku s názvom Vitalita školských záhrad Školský rok 2015/2016 sa zapojilo 2 500 detí. Spolu vyzbierali 92 913,80 kg papiera, čo je v priemere viac ako 37 kg na žiaka, čím zachránili približne 740 stromov. Dve vybrané základné školy – ZŠ Mariánska ul. a ZŠ Malonecpalská ul., si s finančným prispením firmy Nestlé po 1400 eur, revitalizovali a obnovili časti okolia základnej školy. ZŠ Mariánska ul. realizovala program Príroda – magistra vitae a ZŠ Malonecpalská ul. zasa  Živá príroda – naša učebnica. Informovala o tom organizátorka podujatia Mgr. Miriam Bencová, riaditeľka Centra voľného času Spektrum v Prievidzi.

,,Všetky základné školy počas realizácie projektu zverejňovali na svojich internetových stránkach aktivity zamerané na environmentálnu výchovu. Patrili k nim čistenie okolia školy, návrhy na najkrajšie záhrady, oddychové miesta a náučné chodníky, vysádzanie alebo ošetrovanie kvetín, krov a stromov v okolí školy, využitie odpadových materiálov, vedomostné súťaže, environmentálna výchova, spoznávanie prírody, zberové aktivity aj s vyhodnotením najlepších zberačov a iné. Spolu na tento účel dostalo sedem základných škôl od Nestlé 3654 eur. V rámci záverečnej prezentácie verejne prezentovali svoje ročné environmentálne aktivity a ekologické diela z odpadových materiálov v infostánkoch a na pódiu. Prezentácia bola doplnená tanečnými a speváckymi vystúpeniami detí,“ konštatovala M. Bencová.

Ďalej poukázala na to, že tento rok bol EKOROK zložený z troch častí – z plánov revitalizácie okolia vybraných škôl, zverejnenia ekoinformácií o aktivitách škôl zameraných na environmentálnu výchovu a zo záverečnej prezentácie na Dni Zeme. Jeho cieľom je prehĺbenie záujmu detí i celej verejnosti o problematiku životného prostredia vo svojom školskom okolí.

Manažér pre korporátne záležitosti Nestlé Slovensko Róbert Kičina k EKOROKU povedal: ,,Naša firma je veľmi rada, že môže prispieť k budovaniu environmentálneho povedomia mladej generácie v Prievidzi. Spoločne so zástupcami mesta a pedagógmi sa Nestlé už 13 rokov podieľa na vzniku a rozvoji tradície, ktorá zaväzuje. Dúfam, že toto podujatie bude pokračovať aj v ďalších rokoch, pretože prináša konkrétne výsledky. Areály prievidzských škôl sú čistejšie a upravenejšie ako v minulosti. Čo je však najdôležitejšie – tisícky mladých ľudí si osvojili správne zásady vzťahu k životnému prostrediu a naučili sa aktívne konať v prospech svojej komunity. Zdieľame tak všetci tie isté zásady – byť zodpovednými k svojmu okoliu, k prostrediu v ktorom žijeme, k mestu v ktorom pôsobíme. Nestlé je najväčšou medzinárodnou potravinárskou spoločnosťou. Vo všetkých krajinách, kde pôsobí, sa správa ako spoločensky zodpovedná firma, ktorá zdieľa vytvárané hodnoty s miestnou komunitou. Teším sa na ďalšie projekty v prospech krajšieho a kvalitnejšieho životného prostredia. Želám pritom úspech všetkým, ktorí sa na ich realizácii budú podieľať.“

Primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková k EKOROKU uviedla: ,,Tradícia 13 rokov Ekoroku je spätá s tisíckami detí, ktoré za tie roky urobili tisícky konkrétnych činov na zlepšenie životného prostredia na školách i v meste Prievidza. Z prvých nadšencov z radov žiakov venujúcich sa Ekoroku sú už rodičia, ktorých deti začínajú chodiť do rovnakých škôl a učitelia aj ich vedú k ochrane a tvorbe životného prostredia. Deti tak preberajú pomyselnú štafetu od svojich rodičov, čo má obdobu iba málokde. Sme hrdí nato, že práve Prievidza je tým mestom, v ktorom sa rozvinula takáto tradícia. Bez Nestlé a osobného vkladu jej manažérov by to nebolo možné. Chcem sa preto poďakovať firme Nestlé za jej finančnú podporu a aktívny prístup k realizácii tohto jedinečného projektu. Zároveň sme radi, že Nestlé, má práve v Prievidzi výrobnú prevádzku, v ktorej poskytuje pracovné príležitosti našim občanom. Táto spoločnosť je príkladom zodpovednej firmy a eticky podnikajúcej spoločnosti a inšpiruje aj ďalších výrobcov k zodpovednosti voči regiónu kde pôsobia. Tešíme sa na ďalšie roky spolupráce pri spoločnej výchove a formovaní mladej generácie.“