EFEKTÍVNE ZAVLAŽOVANIE ZÁHRADY

0
1136

Záhrada našich domov, chatiek či terás dostáva v letnom období zabrať. Je potrebné ju pred silným náporom slnka chrániť. Horúce dni onedlho vystrieda teplotná zmena prichádzajúcich jesenných mesiacov a záhradu je potrebné postupne pripraviť na významnú teplotnú zmenu. Inšpirujte sa profesionálnymi radami a tipmi od špecialistu pre dielňu, dom a záhradu, BAUHAUS, a tešte sa zo zelenej krásy vašej záhrady počas celého roka!

Vlaha pre záhradu a zeleň

Pravidelné zabezpečovanie vlahy našich záhrad a trávnikov je jednou z najdôležitejších prác nielen počas leta. Záhrada, ovocné stromy, ale i bylinky a skalka si vyžadujú každodennú starostlivosť a pravidelné zavlažovanie. Zalievate záhradu svojho príbytku na pravidelnej báze a v správnom čase?

Špecialista veľkopredajne Bauhaus, pán Peter Majchrovič radí: „Zalievať záhradu nie je odporúčané vykonávať na poludnie, pretože sila vychádzajúca zo slnečných lúčov môže následne listy poškodiť a neraz dokonca hrozí ich spálenie. Naopak, ak svoju záhradu zalievame a zavlažujeme v skorších ranných hodinách, rastliny majú maximálny úžitok z použitého množstva vody, ktorej sa následným a postupným odparovaním stratí menej,“ dodáva odborník veľkopredajne Bauhaus.

Pri pravidelnom zavlažovaní, a to predovšetkým počas leta, máme však neraz na zreteli aj zvýšenú spotrebu vody, preto je pri zalievaní vhodné kontrolovať a regulovať optimálne množstvo vody. Špecialisti z veľkopredajne Bauhaus odporúčajúzalievať približne 30 litrami vody na meter štvorcový v závislosti na stave a rastu našej záhrady a trávnika.“ Najideálnejšiu a rastlinami najprijateľnejšiu variantu vlahy predstavuje mäkká dažďová voda bez obsahu minerálnych látok a chlóru s dobrými rozpúšťacími vlastnosťami. Pri zavlažovaní tečúcou vodou je však, vzhľadom na citlivosť listov rastlín, vhodné zavlažovať až vo večerných, prípadne neskorších poobedňajších hodinách. „Pri neodbornom a nadmernom zavlažovaní sa z pôdy vyplavujú živiny, rastliny trpia nedostatkom živín a dochádza k vytváraniu rozličných, predovšetkým hubových chorôb. U trávnikov je to hrdza, mach a najzávažnejšia varianta, odhnívanie rastlín a trávnika, hovorí pán Peter Majchrovič, špecialista záhradného oddelenia veľkopredajne Bauhaus.
Komponenty pre efektívne zavlažovanie

Pre jednoduché zavlažovanie trávnika a manuálnu prácu sú najčastejšie využívané postrekovače, kropidlá a mobilné trysky. Nákladnejšiu investíciu predstavuje kúpa komplexného zavlažovacieho systému. Najväčšou výhodou zavlažovacieho systému je možnosť nastavenia a regulácie zavlažovania podľa potreby. Je možné navoliť napríklad ranné mrholenie, večernú sprchu, alebo priebežnú závlahu počas celého dňa.

Efektívne je i aktívne využívanie štvorhranných, kruhových, pulzujúcich, či rozprašovacích trysiek, určených pre celkovú plochu záhrady a záhradnej plochy. Ich nastavenie, kombináciu a účinok je rovnako možné regulovať podľa požiadaviek.

Tip Bauhaus:

Aby bolo zavlažovanie záhrady naozaj kompletné, odporúča sa, aby sa oblasti dosahu jednotlivých trysiek prekrývali.