Diera v čase od Jeanette Wintersonovej vychádza už teraz!

0
1118

Motívy Shakespearovej Zimnej rozprávky, predovšetkým príbeh o zavrhnutom a nájdenom dieťati, zasadila Jeanette Wintersonová do súčasného vystresovaného Londýna a do mesta New Bohemia na americkom nepokojnom juhu. Autorka šikovne prepája devastujúce účinky zaslepenej žiarlivosti a zloby s kúzlom lásky.

Dej úvodného diela DIERA V ČASE preplieta priateľstvo chlapca s mamonou a snobizmus s výdobytkami v oblasti počítačových technológií. Vďaka tomu sa aj samostatný Čas stáva právoplatným hráčom a na scénu vysiela aj napríklad výnimočné auto z filmu Návrat do budúcnosti.

Autorka sa dlhé roky zaujímala o poetiku cestovania v časopriestore. Zásluhou tohto záujmu je nové uchopenie látky, na ktorú má devastujúce účinky nielen zaslepená zloba, ale aj kúzlo lásky a cnosť trpezlivosti.

Všetci máme svoje knižné talizmany,“ vysvetľuje Wintersonová. „Už mnoho rokov využívam motívy Zimnej rozprávky v najrozličnejších prestrojeniach. Táto ponuka mi priniesla skvelú príležitosť, ako s touto témou pracovať úplne otvorene a priamo.“ A čo viac, unikátna pocta jubilujúcemu klasikovi sa nemohla ocitnúť v povolanejších rukách. Postava Perdity totiž odráža autorkinu bolestnú skúsenosť odloženého dieťaťa.

Neskorá hra Williama Shakespeara Zimná rozprávka, ktorú napísal v roku 1611 na objednávku pre dvor kráľa Fridricha Falckého. Okrem toho, potvrdzuje to, že najslávnejší alžbetínsky dramatik sa vyznal v ničivých záhyboch duše lepšie, než ktokoľvek predtým i potom. Táto pastorálna romanca s tragickými motívmi zobrazuje chorobnú žiarlivosť sicílskeho panovníka Leonta, ktorý svoju manželku Hermionu podozrieva z toho, že otehotnela s jeho najlepším priateľom Polixenom. Manželka, aj novonarodená dcéra Perdita sú teda odsúdené na smrť a záleží len na osude, či napokon zakročí v prospech ľudskosti…

Jeanette Wintersonová: Diera v čase. Vydáva Práh, 304 strán, odporúčaná cena 13,90 eur.

JEANETTE WINTERSONOVÁ

Rodáčka z Manchestru, Jeanette Wintersonová (1959), je najslávnejším objavom povojnovej britskej literatúry. Ako päťmesačné bábätko si ju adoptovala rodina robotníka z blízkeho Accringtonu. Aj keď vo svojej pestúnskej rodine nemusela drankať o polievku ako Dickensov Oliver Twist, chýbal jej skutočný vrúcny cit, podobne ako sirote Jane Eyrovej.

Slovenským a českým čitateľom sa zatiaľ predstavila formou piatich prozaických diel. Svoje dospievanie ako sirota, ktorá odmieta ortodoxný prístup k náboženstvu a sexualite, zachytila v svetoznámej prvotine Na světe nejsou jen pomeranče (v češtine 1998). V románoch Vášeň (v češtine 2000) a Jak naštěpit třešeň (v češtine 2004) sa zamerala na postavenie ženy počas raného a stredného novoveku. Jej prerozprávanie báje o Prometheovi Tíha odštartovalo v roku 2005 medzinárodný projekt Mýty, ktorý vznikol v réžii nakladateľstva Canongate. Nesmrteľnosti lásky v časopriestore venovala knihu pre mládež Konec času (v češtine 2007). Je držiteľkou ceny Britskej filmovej a televíznej akadémie. V súčasnosti prednáša tvorivé písanie na Univerzite v Manchestri.

Po adaptácii Zimnej rozprávky od Jeanette Wintersonovej bude projekt Hogarth Shakespeare pokračovať príspevkom jej krajana a držiteľa ocenenia Man Booker Prize, Howarda Jacobsona, ktorý sa ujal prerozprávania Kupca benátskeho.  Jeho próza vyjde v roku 2017. Na zozname autorov nasledujú Anne Tylerová so Skrotením zlej ženy (2018), Jo NesbøMacbethom (2018) a Margaret AtwoodováBúrkou (2019). Zatiaľ neobsadenou témou ostáva príbeh Rómea a Júlie. Tieto nové verzie zachovávajú ducha pôvodných drám a ich príťažlivosť, dajú však autorom vzrušujúcu príležitosť znovu objaviť tieto kľúčové diela anglickej literatúry.

Shakespearovo dielo číta a miluje mnoho generácií po celom svete. S nástupom každej novej generácie sú jeho hry znovu interpretované či ako filmy pre násťročných (10 dôvodov prečo ťa nenávidím/Skrotenie zlej ženy), muzikály (West Side Story/Rómeo a Júlia), sci-fi filmy (Zakázaná planéta/Búrka), príbehy japonských bojovníkov (Krvavý trón/Macbeth) aj ako romány (Prekliata farma/Kráľ Lear), aby sme ich vymenovali aspoň pár.