Detské tábory by nemali byť strašiakom. Pripravte sa na ne

0
838
????????????????????????????????????

Deti ich milujú a rodičia sú za ne vďační; pomáhajú im viac či menej zmysluplne vyplniť prázdninový čas ratolestí. Na druhej strane sa však rodičia často boja svoje ratolesti pustiť z dosahu ochranných krídel. Obavy z toho, či sa dieťa z tábora nevráti choré alebo so zlomenou nohou, predstavujú reálny problém. O letnom nebezpečenstve hovoria aj štatistiky – počas letných prázdnin sa počet úrazov detí zdvojnásobuje. Užitočnejšie, ako sa báť, je však spraviť všetko preto, aby sa obavy nenaplnili.

Podľa prieskumu NN Životnej poisťovne sa až tri štvrtiny rodičov (78 %) obávajú vážneho ochorenia dieťaťa a deväť z desiatich rodičov má strach z toho, že sa ich potomkovi prihodí úraz. Štatistiky tiež hovoria, že až 200-tisíc detí ročne je na Slovensku odborne ošetrených následkom úrazu a z toho takmer 35-tisíc úrazov končí hospitalizáciou. Priemerná doba strávená v nemocnici je pritom 6,7 dňa. Je prirodzené, že sa o deti bojíme, keď ich nemáme pred očami. Strachu sa však nesmieme poddať – nemôžeme im všetko zakazovať a vodiť ich po svete „za ručičku“ do osemnástky. Jednou z najväčších výhod detských táborov je práve to, že deti majú príležitosť byť samostatné, učia sa zodpovednosti a nezávislosti. „Deti majú dosť rozumu, ale je potrebné ich kontrolovať,“ hovorí s úsmevom pediatrička Zuzana Košťálová. Dodáva, že základom je viesť ich k zodpovednosti od útleho veku a dôverovať im.

Vieme ich pripraviť takmer na všetko

Ak sa obávate, že vášho malého turistu na lúke uštipne had, naučte ho pri chôdzi cez nebezpečné úseky dupať. Ak sa bojíte, že si zlomí nohu, nechajte ho vyskúšať si svoje schopnosti v bezpečnom teréne. Každá príprava pod dohľadom dospelého zvyšuje šancu na bezpečné prežitie všetkých táborových „nástrah“. Ak sa už niečo stane, každý tábor má vlastného zdravotníka, ktorý je vyškolený na posudzovanie zdravotného stavu potenciálnych pacientov. Netreba sa preto obávať, že by sa vaše dieťa ocitlo bez zdravotnej pomoci. „Lieky, ktoré dieťa užíva, odovzdajte zdravotníkovi aj s pokynmi na užívanie,“ zdôrazňuje doktorka Košťálová. Deťom lieky do rúk nepatria, mohli by dávkovanie popliesť. Niektorým, najmä mladším deťom, môže napriek všetkej zábave chýbať mama. Niekedy sa rodičia prvého pobytu obávajú viac ako samotné deti. Ak je to možné, je dobré, aby dieťa išlo so starším súrodencom alebo kamarátom,“ radí pediatrička.

Zaočkujte, poistite a užívajte si pokojné leto bez následkov!

Je dôležité, aby malo dieťa všetky povinné očkovania, ale stále sa zabúda na odporučené očkovania, ktoré môžu niekedy zachrániť život. Ide hlavne o očkovanie proti kliešťovej encefalitíde, meningokokom a žltačke typu A,“ vysvetľuje doktorka Zuzana Košťálová. Všetko sú to praktické rady, pomocou ktorých môžete riziko chorôb a ich následkov výrazne znížiť. Napriek tomu sa môže stať hocičo. Pred odchodom do detského tábora je preto vhodné dieťa pripoistiť pre prípad úrazu a choroby (vyvrtnutý členok či zlomená ruka nie sú ničím výnimočným, rovnako ako spomínaná encefalitída). Ak však chcete naozaj pokojne spávať a užiť si leto s deťmi bez následkov, odporúča sa dieťa ochrániť komplexne vhodným „balíčkom“ pripoistení pre dieťa. Ide o kombináciu denného odškodného počas liečenia úrazu a pobytu v nemocnici a ochranu pred dlhodobými následkami.

Denné odškodné vám pomôže uhradiť poplatky za nemocnicu, nadštandardné pomôcky a liečbu (v závislosti od poistnej sumy sa pohybuje od 5 eur do 34 eur). Pripoistenie trvalých následkov úrazu s progresiou v prípade hospitalizácie a kritických chorôb detí zase pri vážnych prípadoch kompenzuje výpadok príjmov pri starostlivosti o dieťa (poisťovňa vypláca percento z poistnej sumy v závislosti od diagnózy). Všetky poistenia môžete uzavrieť jednoducho k vašej životnej poistke. „V prípade, že sa niečo stane, poistenie pomôže rodine malého pacienta finančne preklenúť obdobie liečenia a s tým súvisiaci výpadok príjmu počas OČR alebo neplateného voľna,“ vysvetľuje Jiří Čapek, generálny riaditeľ NN Životnej poisťovne.

Ak ste spravili všetko, čo je vo vašich silách, viac sa už zbytočne nestrachujte. Zostáva už len jediné – vyprevadiť ratolesť na autobus a s vyloženými nohami a knihou v ruke si vychutnať voľné chvíle a užiť si pokojné leto bez následkov.