Dá sa odolať voňavému chlebíku k prvej jarnej zeleninke? Nedá

0
1287

To, čo je na dedinách tradíciou, je v satelitných mestečkách v okolí veľkých miest čoraz väčším hitom – dopestovanie si „niečoho vlastného.“ Vďaka miernej zime a skoršej výsadbe si už teraz môžeme pochutiť na prvej jarnej zeleninke. K nej neodmysliteľne patrí aj čerstvý voňavý chlieb. Ak však bývate „odruky,“ určite sa stretávate so situáciou, kedy je chlieb už vypredaný alebo jednoducho kvôli práci nestíhate otváracie hodiny potravín. Ako sa vyhnúť tomuto stresu, ktorý sa u niektorých ľudí opakuje deň čo deň?

Mraznička alebo domáca pekáreň

Chlieb_z_domacej_pekarneAk nie ste fanúšikom zmrazovania potravín, ktoré má svoje nesporné výhody, ostáva vám už len jedna možnosť – domáca pekáreň na chlieb. S ňou si kedykoľvek pripravíte čerstvý chlieb podľa vlastnej chuti. Nemusíte byť rodený pekár, na začiatok si vystačíte s chlebovou zmesou zo supermarketu. Zmes zo sáčku len zalejete vodou. Stlačíte tlačidlo a je to. Nepotrebujete špiniť žiadny riad. Pekáreň všetko sama najprv premieša, pripraví cesto a nechá ho vykysnúť. Nasleduje samotné pečenie. Vy si už len vyberiete čerstvý a voňavý domáci chlieb. Príprava však trvá aj štyri hodiny, preto na to myslite skôr, ako vám začne škŕkať v žalúdku.

Pekáreň ocenia aj celiatici

Možno vás to prekvapí, ale v pekárni na chlieb si tiež môžete pripraviť rôzne koláče z kysnutého cesta alebo z kypriaceho prášku, ale napríklad aj džemy. Sú stavané aj na prípravu potravín pre celiatikov z bezlepkových zmesí, čo bol aj ich prvotný účel. Chlieb je možné upiecť podľa rôznych receptov. Niektoré  nájdete v návodoch na používanie od samotných výrobcov, ale omnoho viac ich je na internete. Recept si môžete upraviť podľa vlastnej fantázie alebo vymyslieť úplne nový.

Zíde z očí, zíde z mysle

Aby vaše peniaze investované do pekárničky nevyšli navnivoč, majte ju v kuchyni vždy poruke. Ak ju odložíte do špajze, ako množstvo iných domácich spotrebičov, nebude sa vám chcieť ju vždy vyberať a odkladať. Čistenie a údržba „chlebopiecky“ je jednoduchá, zvládnu ju aj tí pohodlnejší. Používajte mäkkú navlhčenú handričku. Na čistenie formy na chleba zvnútra použite teplú vodu s trochou čistiaceho prostriedku.

Dvakrát meraj a raz kúp

Pred samotnou kúpou dôkladne zvážte, či budete domácu pekáreň naozaj využívať. Opýtajte sa na názor rodiny a priateľov. Ak s tým nemajú skúsenosti oni, internet je plný rôznych diskusií a recenzií. Možno nakoniec zistíte, že je pre vás jednoduchšie a príjemnejšie kupovať si chlieb a pečivo v obchode za rohom, kde sa ešte porozprávate o počasí. Na trhu dostanete pekárne, ktoré upečú chlieb v rozpätí od pol kila až takmer do dvoch kíl. Dôležitým kritériom pri rozhodovaní sú programy pekárne. Nevšímajte si ich počet, dôležitejšie je vidieť, čo všetko zvládnu upiecť. Všetky pekárne majú aj funkciu odloženého štartu. Vďaka nemu si môžete jednoducho určiť, kedy chcete mať chlieb upečený. Aby bol napríklad hotový, keď sa ráno zobudíte. Pochopiteľne, pri kúpe nepozerajte iba na cenu, ale aj na značku výrobcu. Hoci platí, že aj veľmi lacná pekáreň vám môže za istých okolností dobre poslúžiť, pri overených značkách máte väčšiu istotu.