Chráňte sa! Sezóna kliešťov je opäť tu

0
1459

Nenávidení nosiči vírusu lymskej boreliózy a kliešťovej encefalitídy prichádzajú každý rok do centra pozornosti v apríli a máji. V lete sa ich výskyt znižuje a na scénu sa vracajú v plnej sile na jeseň. V minulom roku stúpol na Slovensku počet pacientov nakazených encefalitídou o 60 %. Nákaza si nevyberá a ohrozené sú najmä deti. Priebeh choroby je zdĺhavý a nie vždy končí dobre. Prevenciu teda rozhodne nehodno zanedbávať!

Podľa vyjadrení rodičov, až 43 % slovenských detí malo niekedy v živote kliešťa. V susednom Česku je toto percento dokonca vyššie – parazita na vlastnej koži zažilo až 64 % detí. Hovorí o tom prieskum Detské kritické choroby a úrazy, ktorý vypracovala v marci tohto roku ING Životná poisťovňa.

Počet nakazených každoročne stúpa

Kým lymská borelióza je v poslednom období na ústupe, počet prípadov nebezpečnej kliešťovej encefalitídy sa konštantne zvyšuje: „Ide o nebezpečné akútne vírusové ochorenie centrálneho nervového systému, ktoré spôsobuje zápal mozgu alebo obalov mozgu,“ vysvetľuje pediatrička MUDr. Zuzana Košťálová. „Ochorenie obyčajne prebieha v dvoch vlnách; prvá pripomína virózu a dieťa môže mať zvýšenú teplotu, bolesti hlavy, pokašliava. Príznaky však do piatich dní ustúpia a rodičia si ich ani nemusia dať do súvislosti s uhryznutím kliešťa. Po ďalšom týždni však nastupuje druhá vlna ochorenia: vysoké teploty, migréna, zvracanie, poruchy koncentrácie. V najhoršom môže choroba viesť k ochrnutiu, výnimočne môže byť aj smrteľná.“

Prevencia nadovšetko

Ideálnou ochranou pred ochorením je kliešťa jednoducho „nechytiť“. Účinné je vhodné oblečenie: dôležité sú dlhé rukávy, nohavice a tmavá farba textílie, ktorá kliešťa láka menej ako svetlé odtiene. Odporúča sa tiež postriekať šaty repelentom v spreji a po návrate domov oblečenie kompletne oprať. „Veľakrát sa stalo, že kliešť ukrytý v odeve sa na druhý deň, keď sa už nekontrolujeme, pokojne zavŕta do kože,“ upozorňuje MUDr. Košťálová. Ďalšou dôležitou súčasťou prevencie je kontrola po návrate z prírody. Deti i dospelí by si mali dôkladne prezrieť kožu, každého kliešťa čo najskôr odstrániť a vydezinfikovať ranu.

Inou, veľmi spoľahlivou prevenciou pred ochorením spôsobeným kliešťami je, samozrejme, očkovanie. Prakticky to dokazuje susedné Rakúsko, ktorému sa podarilo znížiť za posledných 30 rokov výskyt ochorení na štvrtinu, a to vďaka vysokej zaočkovanosti.

Základné očkovanie sa skladá z troch dávok: druhá sa očkuje 1 až 3 mesiace po prvej dávke a tretia 5 až 12 mesiacov po tej druhej. „Ak sa však začína očkovať v teplých mesiacoch, keď sú už kliešte aktívne, môžeme použiť zrýchlenú schému. Čiže druhú dávku očkujeme už 14 dní po prvej dávke. Ochrana nastupuje dva týždne po podaní druhej dávky,“ vysvetľuje lekárka. Aby nás očkovanie chránilo dlhodobo, je potrebné dávky takzvane posilňovať: ideálne prvýkrát tri roky po ukončení základného očkovania a neskôr každých päť rokov.

Ak však ochranu a kontrolu podceníme, výsledkom môže byť nepríjemná diagnóza. Podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva sa vírusom kliešťovej encefalitídy na Slovensku v minulom roku nakazilo 162 ľudí, čo predstavuje 77 % nárast oproti päťročnému priemeru. Kritickými oblasťami sú najmä Trenčiansky a Žilinský kraj, v bezpečí však nie sú ani ostatní obyvatelia. Počet nakazených pacientov medziročne stúpa nielen na celom území Slovenska, ale aj v susedných krajinách.

Liečba je zdĺhavá a náročná

Liek na kliešťovú encefalitídu neexistuje, lekári predpisujú iba lieky na zmierňovanie príznakov. „V druhom štádiu ochorenia je pacient hospitalizovaný a v nemocnici absolvuje vyšetrenie mozgovomiechového moku. V akútnej fáze ochorenia dostáva infúzie a musí byť v režime absolútneho pokoja,“ hovorí lekárka Košťálová. Hospitalizácia trvá obvykle dva a viac týždňov a po nej nasleduje minimálne mesiac domácej liečby. „Liečba je náročná a psychicky vyčerpávajúca najmä pre rodičov malých pacientov,“ dodáva Z. Košťálová.

Počas liečby dieťaťa však musia rodičia okrem veľkej psychickej záťaže riešiť aj praktické problémy spojené s výpadkom príjmu zo zamestnania. Dvaja z troch rodičov v prieskume ING Životnej poisťovne sa vyjadrili, že už aj mesiac trvajúca starostlivosť o choré dieťa by značne ovplyvnila príjem v ich domácnosti. Z prieskumu ďalej vyplynulo, že rodičia sa v rovnakej miere obávajú chorôb, ako aj úrazov svojich detí. Napriek tomu, vo väčšej miere (56 %) poisťujú deti skôr proti úrazom, ako proti kritickým chorobám (iba 28 %). Liečenie kritických chorôb (vrátane kliešťovej encefalitídy) pritom trvá zvyčajne dlhšie ako hojenie zlomenín. „V rámci prevencie by sme nemali zabudnúť na pripoistenie kritických chorôb detí. ING Životná poisťovňa pokrýva v rámci tohto pripoistenia najväčšiu skupinu – až 55 závažných diagnóz. Svojím rozsahom predstavuje najširšie krytie pre deti už od 6 týždňov veku. Poistenie dieťaťa tak pomáha rodine preklenúť finančný výpadok v čase, keď sa rodičia musia naplno starať o svoje dieťa a zároveň slúži ako príspevok na nevyhnutnú starostlivosť o poistené dieťa,“ hovorí Dušan Quis, generálny riaditeľ ING Životnej poisťovne.

Zdroje: Prieskum ING Životnej poisťovne „Detské kritické choroby a úrazy“ z marca 2014 na vzorke 800 respondentov, http://www.kliest.sk/lekar-clanky/vyskyt, http://www.who.sk/index.php/component/jevents/eventdetail/2148/-/svetovy-den-zdravia, http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=1582:sprava-o-zdravotnom-stave-obyvatestva-sr-za-roky-2009-2011&catid=108:materialy-schvalene-vladou, http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=1891:prevencia-klieovej-encefalitidy&catid=68:epidemiologia&Itemid=76, http://webmagazin.teraz.sk/zdravie/klieste-encefalitida-naakazenie-vyskyt/762-clanok.html, www.epis.sk