Čerstvý absolvent si prácu nájde – v inom regióne

0
945

Nezamestnaný absolvent. Tieto slová sú na Slovensku tak častým javom, že sa pre mnohých mladých ľudí stávajú dlhodobou diagnózou. V súčasnosti môže trvať absolventovi aj viac než rok, kým si nájde prácu vo svojom regióne. Ani to však nezaručuje, že sa zamestná v oblasti, v ktorej vyštudoval. Nezamestnanosť mladým nedáva inú možnosť, než za prácou vycestovať.

Nie vždy je nutné ísť za svojim prvým zamestnaním na opačnú stranu zemegule a investovať veľké peniaze do cesty s neistým cieľom. Niekedy stačí vedieť, kde sú pre absolventov dvere otvorené – tu, na Slovensku. Akurát, že v inom regióne a možno aj niekde na opačnej strane republiky.

Riešenie? Pracovná mobilita

Experti tvrdia, že pracovná mobilita na Slovensku nefunguje tak, ako by mala. Mnohí mladí ľudia pochádzajúci z regiónov s veľkou nezamestnanosťou rezignujú, necestujú za zamestnaním inde a končia na úradoch práce. Nedávne prieskumy ukázali, že veľmi flexibilní sú napríklad mladí Poliaci, ktorí nemajú problém za zamestnaním vycestovať. Naopak, mladí Maďari a Česi vôbec nie sú zvyknutí sťahovať sa za prácou. Slováci sú údajne v tomto rebríčku krajín V4 niekde uprostred. A pokiaľ ide o čerstvých absolventov, tí predstavujú pre každú firmu takú pracovnú silu, ktorá sa dá veľmi dobre „vytvarovať“ a naberá požadované zručnosti bez prekonávania zaužívaných zlozvykov z predošlých zamestnaní. Jednoducho povedané – absolvent je flexibilný a tvarovateľný. Mnohé firmy po celom Slovensku sú práve preto veľmi naklonené mladým ľuďom, ktorí práve vyšli zo školy. „Absolventi by sa nemali báť uchádzať o prácu aj pár stoviek kilometrov od svojho bydliska. Na našom vývojovom oddelení uprednostňujeme spomedzi uchádzačov o zamestnanie práve čerstvých absolventov technického zamerania. Väčšinou pochádzajú z iných regiónov,“ potvrdzuje Ing. Zuzana Šimonovičová, manažérka pre ľudské zdroje zo závodu na výrobu kotlov Protherm Production v Skalici. Primárnym cieľom absolventa by však nemal byť iba región okolo Bratislavy, väčšiu šancu treba dať aj ďalším regiónom, kde sídlia perspektívne spoločnosti.

Lepšie kariérne možnosti

Umývanie riadu a zber ovocia v Nemecku, opatrovanie dôchodcov v Rakúsku či au-pair v Británii sú krajnou voľbou mnohých nezamestnaných mladých Slovákov, ktorí to už s hľadaním práce na Slovensku vzdali. Vysokoškolsky vzdelaní mladí ľudia tam väčšinou vykonávajú práce nižšej kvalifikácie, než je ich odbornosť. Cesta mladého Slováka „do sveta“ však môže vyzerať aj úplne inak. Ak zakotví vo firme na Slovensku, nemusí to nutne znamenať, že sa do zahraničia už nikdy nedostane. Práve naopak. Mnohé nadnárodné spoločnosti, ktoré majú dcérske firmy, ponúkajú na Slovensku svojim pracovníkom popri mnohých benefitoch aj oveľa lepšie kariérne, profesionálne možnosti. „Pri riešení nadnárodných projektov dostávajú napríklad vývojári z našej spoločnosti veľmi často možnosť vycestovať do zahraničia. Zamestnanci sa vďaka tejto práci dostanú do rôznych kútov sveta či už na krátku stáž, alebo niekoľkomesačnú pracovnú cestu,“ hovorí Z. Šimonovičová. Tvrdí pritom, že kreatívni mladí ľudia z firmy Protherm Production buď krátkodobo, alebo dlhodobo môžu pôsobiť v krajinách ako sú Nemecko, Francúzsko, Británia, Turecko či Čína. Mnohí z nich pritom začínali práve tak, že si hľadali prácu v inom regióne, než vo svojom vlastnom.