Budujeme dom či domov?

0
1117

Prieskumu sa zúčastnilo 157 detí a 146 rodičov, pričom každej z týchto skupín sme položili inú otázku. Deti mali na vzorovom pláne bytu označiť miestnosť, v ktorej sa cítia doma najbezpečnejšie. Na druhom pláne, ktorý bol určený iba pre mamy a otcov, zasa rodičia vyberali izbu, kde spolu so svojimi deťmi trávia najviac času.

Polovica detí sa zhodla na tom, že sa cíti najbezpečnejšie vo svojej detskej izbe. Môže to svedčiť o tom, že deti potrebujú mať priestor, kde majú svoje veci a práve v tejto izbe môžu vo väčšej miere (v porovnaní s inými izbami v byte) rozhodovať o tom, čo sa tam bude diať a koho si tam pustia. Z hľadiska pocitu detského bezpečia sa na druhom mieste umiestnila obývačka (20% detí), rodičovská spálňa nasledovala hneď za ňou (14% detí).

Hoci sa deti cítia najbezpečnejšie v detskej izbe, 61% rodičov sa vyjadrilo, že najviac času trávia s deťmi v obývačke. Podľa terénnej sociálnej pracovníčky Lenky Dvornákovej z Návratu, je kľúčovou otázka, kto určuje spoločne strávený čas v obývačke a či môžu aj deti ovplyvniť, čo v nej spolu robia:

,,Jednoznačné je, že dieťa potrebuje a vyhľadáva spoločný čas so svojím rodičom a to na dennej báze. Pre zdravý vývin dieťaťa je veľmi dôležité, ako rodič na takúto jeho túžbu opakovane reaguje. Ako odpovie na jeho pozvánku ku hre? Je to tak, že sa dieťa nakoniec skôr hrá v obývačke či kuchyni popri rodičovi, ktorý sa zaoberá niečím iným? Alebo si rodič nájde čas a venuje svojmu dieťaťu aspoň na chvíľku plnú pozornosť?“

Detská izba sa z hľadiska najčastejšie spoločne stráveného času rodičov a detí umiestnila až na druhom mieste (19% rodičov), tretie miesto obsadila kuchyňa (10% rodičov).

V rámci projektu Aby RODINA bola DOMOV pre DETI sa každý rok IKEA Bratislava a Návrat pozerá očami detí na jednu konkrétnu miestnosť v dome či byte a tému, ktorá s ňou súvisí. Cieľom je inšpirovať rodičov, aby trávili so svojimi deťmi viac času a venovali sa spolu aktivitám, ktoré sú na prvý pohľad bežné a jednoduché, ale pre ich vzťah s dieťaťom významné.
,,V súlade s témou tohtoročného katalógu IKEA sa od septembra zameriavame na kuchyňu a spoločné rodinné aktivity, ktoré súvisia s prípravou a konzumáciou jedla. Aktuálne môžu ľudia na facebooku diskutovať s ostatnými rodičmi, našou psychologičkou a sociálnou pracovníčkou na tému
spoločného stolovania s deťmi,“ dodáva Ivana Bizoňová.