Barcelona: Gaudího srdcová záležitosť

0
1181

Barcelona, hlavné mesto Katalánska, patrí medzi najkrajšie európske veľkomestá a veľkou mierou sa o to zaslúžil Antoni Gaudí. Rodák z katalánskeho mestečka Reus patrí medzi najvýznamnejších španielskych architektov vôbec a aj vďaka jeho genialite dnes nájdete v Barcelona stavby, ktorými sa preslávila po celom svete. Ktoré z nich by ste rozhodne nemali vynechať?

Casa Vicens

Gaudí bol veľmi hravý a mal rád výzvy, to je jasne vidieť aj na rodinnom sídle rodiny Vicens, ktorá zbohatla vďaka predaju keramiky. Tá nechýba ani na exteriéri domu, ktorý je je vyzdobený glazúrovanými kachličkami. Ak by ste tento dom videli v nejakej rozprávke, mysleli by ste si, že je kreslený. Za zmienku stojí aj interiér, ktorý sa nesie v štýle Mudejar. Ak by bola čo i len táto jedna budova v Barcelone, oplatí sa vám zabookovať letenky a vyraziť sem.

Park Guell

Park Guell mal byť pôvodne obytnou zónou, ale o ubytovanie v tejto časti Barcelony nebol veľký záujem. Takpovediac, nebol oň žiadny záujem – predali sa iba dva domy – jeden si kúpil sám Gaudí a druhý Guell, sponzor tohto projektu. A to je možno dobre, pretože tento park hrá všetkými farbami, či už vďaka prírode alebo Gaudího géniovi a má neuveriteľné genius loci. Aj preto tu stretnete muzikantov hrajúcich na gitary, mladých ľudí chillovať a užívať si život a typickú barcelonskú chuť.

La Pedrera 

Táto budova sa volá La Casa Milá, ale miestni a už aj turisti jej nepovedia inak ako La Pedrera. To v preklade znamená „kameňolom“ a je to naozaj dobré meno. Pretože z kameňolomu boli dovezené veľké kamene, ktoré boli opracované a následne boli umiestnené na dom podľa Gaudího predstáv. Okrem fasády je La Pedrera zaujímavá aj strechou, na ktorej nájdete množstvo komínov či ventilátorov.

Sagrada Familia 

Toto je vrcholné Gaudího dielo, ktoré sa mu však nepodarilo dokončiť. Nie je to iba preto, že ho zrazilo auto, ale je to aj kvôli tomu, že Sagrada Familia sa stavia už od roku 1882 a mala by byť dokončená až v roku 2026, čo by predstavovalo 100 rokov od Gaudího úmrtia. Táto majestátna katedrála je dominantou Barcelony a ročne ju navštívi približne 3,2 milióna návštevníkov. Ak chcete patriť medzi nich, pozrite si lacné letenky od Lufthansy či inej spoločnosti a navštívte Barcelonu s večne živým Gaudího duchom.

ilustračné foto: pixabay.com