Aký náter sa hodí na rôzne typy dreva?

0
1249

Použitie ošetrujúcich prostriedkov na ochranu drevených povrchov je nevyhnutnou súčasťou starostlivosti o ne. Niekedy však môžeme váhať, aký typ produktu použiť pre vonkajšie zariadenie, a aký pre drevo umiestnené v interiéri. Dôležité je nielen premýšľať o produkte ako takom, ale takisto zvážiť, koľko náteru jednotlivým typom drevených povrchov dopriať. Pokiaľ zvolíme správne, ušetríme si sklamanie z nedokonalého výsledku aj finančné prostriedky na nový náter.

Existuje niekoľko dôležitých vecí, na ktoré by sme mali v súvislosti s drevenými povrchmi pamätať. Pred použitím laku je potrebné uvedomiť si, že niektoré drevené predmety môžu byť stále a nemenné (ako napríklad dvere či okná), hoci niektoré môžu vplyvom okolitých podmienok v priebehu svojej životnosti meniť veľkosť (ako napríklad drevený plot).

Drevené predmety vo vnútri domu nie sú vystavené teplotným zmenám ani mechanickým vplyvom, takže u nich nedochádza ku zmenám rozmerov. Na tieto predmety sa hodia hutné nátery, ako napríklad Xyladecor Standard, ktorý má krémovú konzistenciu. Vďaka tomu je aplikácia veľmi jednoduchá, náter prirodzene priľnie k drevenému povrchu a zdôrazní jeho štruktúru. Náter nepraská a neodlupuje sa. Navyše si môžete vybrať z palety dostupných odtieňov.

V exteriéroch je naopak vhodné použiť odľahčenú variantu. Ľahšie laky totiž drevo absorbuje do hĺbky a na povrchu potom nezostane hrubá vrstva náteru. Dokonca aj keď sa drevo prirodzene rozťahuje vplyvom teploty, náter zostáva v perfektnej kondícii, bez akýchkoľvek trhlín. Na záhradný nábytok sa skvele hodí Xyladecor ošetrujúci olej, určený na nábytok z tvrdého dreva, akým je teakové drevo, dub, buk alebo meranti. Náter výborne preniká do hĺbky dreva, ošetruje a oživuje jeho šedivý nádych. Účinne odpudzuje vodu a nečistoty a poskytuje tak dlhodobú ochranu pred nepriaznivými vplyvmi počasia.

Terasy predstavujú špecifický typ dreveného povrchu, ktorý si vyžaduje pokročilý spôsob ošetrenia. Aj s tým si Xyladecor poradí. K dostaniu je totiž špeciálna tenkovrstvá lazúra Xyladecor Terrace. Prvá vrstva náteru preniká do štruktúry dreva a poskytuje mu účinnú ochranu. Druhá potom vytvorí na povrchu unikátny protišmykový film z mikrogranúl. Vaša terasa je potom nielen krásna a udržiavaná, ale tiež bezpečná. Xyladecor ošetrujúci olej aj Xyladecor Terrace možno zakúpiť v rôznych farebných variantách, ktoré najlepšie vyhovujú štýlu vašej záhrady.

Platí, že základom je dôkladné očistenie povrchu od nečistôt pred samotným nanesením laku. Len tak bude náter odolný a plne funkčný. Je zrejmé, že táto príprava povrchu znamená dlhší čas, ktorý dreveným predmetom venujeme, ale v dlhodobom horizonte sa vynaložená námaha vráti. Dôkladnou prípravou povrchu totiž výrazne predlžujeme životnosť náteru a vyvarujeme sa tak nutnosti opakovanej aplikácie v blízkej dobe.