Aby vám pohladenie jarným slnkom neublížilo

0
1226

Nadšenci zimných športov s príchodom teplejších dní pomaly vyzúvajú lyžiarky a obúvajú turistickú obuv. Ak aj vás zlákalo jarné slnko na horskú prechádzku, nezabudnite sa popri nasávaní endorfínov postarať o dostatočnú ochranu pokožky, nech si domov neprinesiete neestetický a páliaci „suvenír“. 

Na horách v bezpečí

Príroda je to, čo nám môže celý svet závidieť, niet preto divu, že na turistických cestách slovenských hôr je na jar výnimočne rušná premávka . Ako ale poukazuje dermatovenerologička MUDr. Katarína Poláková, PhD., „čím vyššie sme nad morom, tým intenzívnejšie sa opaľujeme a tým viac slnečného žiarenia sa môže dostať na pokožku.“ Hoci je sezóna letných dovoleniek zatiaľ v nedohľadne, ochranu pred slnkom by sme preto nemali podceňovať. Pretože opaľovanie nie je len pasívne vylihovanie na plážovom uteráku.

Kým sa s celou rodinou vyberiete vyťažiť maximum z bezoblačného dňa a čerstvého vzduchu, nezabudnite sa doma natrieť kvalitnou ochrannou kozmetikou. Po odchode z domu, keď už je koža vystavená slnečnému žiareniu, môže byť na to neskoro. „Optimálny čas, kedy sa treba natrieť, je približne 20 až 30 minút pred plánovaným pobytom na slniečku,“ odporúča lekárka.

Nezabudnite ošetriť aj pery, nos a uši a vyberte vhodný UV filter. Vo všeobecnosti sa u detí do 1 roku a u osôb s veľmi citlivou kožou odporúča používať produkty s čisto fyzikálnymi filtrami (napr. Daylong™ baby SPF 30).

Dve tretiny z nás podceňujú riziko!

Výber ochrannej kozmetiky pred slnkom je v súčasnosti mimoriadne široký, o to dôležitejšie je vedieť sa v ňom orientovať, aby ste mali istotu, že prípravok, ktorý používate, vás primerane chráni. Po kvalitné produkty a odborné poradenstvo sa oplatí merať cestu do lekárne skôr než do drogérie.

Na to, aby opaľovacie mlieko, krém či sprej zaúčinkovali na 100 %, je tiež podstatné aplikovať ho v dostatočnom množstve, a práve tu robíme najčastejšiu chybu, ako upozorňuje Mgr. Matej Majba, produktový manažér značky Daylong: „Asi dve tretiny ľudí majú tendenciu sa poddávkovať. To znamená, že dostanú na kožu menšie množstvo opaľovacieho produktu. Pokiaľ ho nanesiem menej, ako množstvo, na aké bol tento produkt testovaný, dosahujem nižšiu ochranu. Som chránený, ale znižujem faktor na nižšiu úroveň.“

Do hôr s mejkapom? Prečo nie! Ale…

Špeciálne pre dámy, ktoré si za každých okolností potrpia na imidž a ani do prírody sa nevyberú bez mejkapu, odporúča Majba slnečnú ochranu ako podklad pred samotným líčením. Treba totiž brať do úvahy, že výlet na hory vyžaduje väčšiu fyzickú záťaž než mestská prechádzka vo voľnejšom tempe a aj predpoklad potenia je tu vyšší. „Keď sa dámy spotia alebo prší, mejkap s ochranným faktorom sa sčasti stiera a koža prestáva byť chránená,“ hovorí produktový manažér Daylongu.  „Vhodné sú preto gélové produkty bez tukových zložiek a emulgátorov. Možno ich natrieť na kožu ako základ pod mejkap. Po pár minútach sa gél kompletne vstrebe, a potom si už žena môže dať svoj denný krém a dolíči sa tak, ako potrebuje.“ Ďalšie rady ako sa chrániť pred slnkom nájdete na stránke www.daylong.sk.