190 rokov značky MORA

0
1465

Najstarší výrobca varnej techniky v Českej republike, značka MORA, oslavuje 190. výročie. Za jej úspechom sa skrýva zaujímavý príbeh tvrdej práce a neustáleho vývoja. Na začiatku všetkého stál legendárny Meteor.

MORA už 190 rokov prináša komfort do každodenného života domácností. Príbeh spoločnosti sa začal písať ešte v 19. storočí, keď Josef Zvěřina v roku 1825 založil železiarne v Hlubočkách (okres Olomouc). Vtedy sa podnik zaoberal predovšetkým hutníckou výrobou. V roku 1854 sa firma stala súčasťou Vítkovických železiarní patriacich do rúk Rothschildovcov, ktorí mali v 80. rokoch 19. storočia pod kontrolou polovicu všetkej ostravskej ťažby.

Od železa ku kachliam

Úplne prvým produktom pre domácnosť, ktorý spoločnosť vyrábala boli šijacie stroje. Významný medzník v histórii značky MORA bol však rok 1861, kedy firmu odkúpil Ignác Machánek. V tomto čase sa továreň premenila na akciovú spoločnosť Moravia. Od základov zmenila zameranie výroby a začala produkovať kachle a potreby pre zámočníkov. Prvým veľkým hitom na trhu bol Meteor – kachle na pevné palivo, ktoré vtedajšia firma Moravia začala vyrábať začiatkom 20. storočia. Takýchto kachieľ sa predalo cez milión kusov a dnes sú vyhľadávanou starožitnosťou. Mnohé z nich ešte stále hrejú, čo len podčiarkuje trvácnosť značky MORA.

Rozkvet firmy

V roku 1908 bola výroba rozšírená o rôzne prístroje pre domácnosť ako napríklad mlynčeky na mak a kukuricu, práčky, lisy na ovocie či stroje na zmrzlinu. Krátko po prvej svetovej vojne sa firma zamerala na výrobu plynových spotrebičov pre domácnosť a od roku 1926 vyrábala už aj veľké spotrebiče pre živnostníkov. Obľúbené boli skrine na pečenie pre cukrárov, kotly i udiarne. V tom istom roku sa začalo používať aj nové logo MORA. V 40. rokoch prebehlo zoštátnenie podniku a zavedenie výroby absorbčných práčok. Najväčším míľnikom po znárodnení bol vznik závodu pre letecký priemysel v roku 1951, dnes sesterská spoločnosť Mora Aerospace. O dva roky neskôr boli k národnému podniku Moravia pričlenené aj závody v Šternberku a v Dvorciach na Morave.

Kvalita s ohľadom na životné prostredie

Dňa 1. januára 1996 vznikla akciová spoločnosť MORA MORAVIA. O rok neskôr získala MORA certifikát kvality ISO 9001 na výrobu varnej techniky a neskôr aj ISO 9001 na výrobu techniky na kúrenie. Spoločnosť je zapojená aj do unikátneho projektu Zelená firma, v rámci ktorého poskytuje svojim zamestnancom možnosť zbaviť sa svojich starých spotrebičov prostredníctvom zberného boxu. MORA tým výrazne prispieva k ochrane životného prostredia a zdraviu človeka.

Spojenie s Gorenje

V januári 2005 firmu odkúpila slovinská nadnárodná spoločnosť Gorenje Group so sídlom v slovinskom Valenje. Toto začlenenie prinieslo značke nové možnosti v oblasti technologického rozvoja a modernizácie výroby. MORA má bohatú tradíciu a stavia na skúsenostiach, ktoré si odborníci odovzdávali z generácie na generáciu. Značka, známa svojou povestnou spoľahlivosťou a kvalitou, je v súčasnosti veľmi populárna nielen doma ale podarilo sa jej presadiť aj v zahraničí.

Súčasnosť značky

V súčasnosti patrí MORA k najvýznamnejším podnikom v Olomouckom kraji aj v celej Českej republike. Výrobky tradičnej značky sú spotrebiteľmi cenené pre svoju dostupnosť, premyslený dizajn, a pritom ľahkú údržbu a obsluhu. Sortiment značky MORA zahŕňa vstavané spotrebiče všetkých druhov, sklokeramické a indukčné varné dosky, mikrovlnné rúry, umývačky riadu, odsávače pár, samostatne stojace sporáky aj malé domáce spotrebiče.

V roku 2014 začala MORA vyrábať nové indukčné sporáky s najrýchlejším a najúčinnejším ohrevom.

Značka MORA prechádza tento rok redizajnom a spustila novú imidžovú kampaň zameranú na mladé rodiny. „Naším cieľom je, aby značka MORA patrila do prvého výberu mladých rodín, ktoré si zariaďujú vlastnú domácnosť. Ponúkame spoľahlivé spotrebiče za dostupné ceny. Spotrebiče MORA sú charakteristické praktickým dizajnom, pričom poskytujú všetky potrebné funkcie. Sú ideálne pre tých, ktorí nepotrebujú vlastniť najnovšie vychytávky, ale vyhľadávajú kvalitu za primeranú cenu,“ zdôrazňuje Veronika Vlášková, marketingová manažérka značky MORA.

Najdôležitejšie míľniky:

1825 – Josef Zwierzina založil v Mariánskom údolí železiarne

1854 – firma sa stala súčasťou Vítkovických železiarní, ktoré patrili Rothschildovcom

1861 – podnik odkúpil obchodník so železom Ignác Machánek a začal s výrobou kachieľ

1908 – začiatok výroby spotrebičov pre domácnosť

1926 – výroba veľkých spotrebičov pre živnostníkov

1951 – zriadenie sesterskej spoločnosti, dnes Mora Aerospace

1996-1997 – zisk dvoch certifikátov kvality ISO 9001

2005 – začlenenie spoločnosti MORA pod Gorenje Group

2014 – nové indukčné sporáky s najrýchlejším ohrevom

2015 – redizajn značky MORA